Turisme massiu
La CUP Capgirem Barcelona presenta mesures per preservar els drets de les veïnes davant la massificació turística al ple de juliol
19/07/2018 Drets i Llibertats

La CUP Capgirem Barcelona presentarà al Ple de juliol una proposta d’acord per tal dur a  terme mesures efectives per combatre la massificació turística que pateix la ciutat, aquesta massificació turística comporta una pèrdua de drets per part de les veïnes a la qual cal donar resposta, una resposta que a data d’avui s’ha demostrat molt tímida i amb uns resultats pràcticament imperceptibles en les condicions de vida de les veïnes.

El paquet de mesures són aquestes:

  • Crear un observatori del turisme a la ciutat de Barcelona, per tal d’estudiar l’impacte del model turístic en diferents àmbits com el social, el laboral, de gènere, l’ambiental, l’urbanístic, etc., adoptant una perspectiva íntegra d’anàlisi d’aquest model.
  • Crear una comissió d’estudi sobre les externalitats negatives com a conseqüència de la massificació turística, on compareguin entitats, organitzacions i col·lectius sense ànim de lucre que treballin al voltant de la cerca d’alternatives al model turístic actual o en pateixin les conseqüències.
  • Retorn al lliure accés de les veïnes al Park Güell. Alhora, restringir l’accés de turistes fins a un màxim diari, en coherència amb criteris per garantir l’equilibri ambiental, territorial i veïnal. Alhora, estudiar vies d’actuació perquè el transport públic de la zona sigui d’ús preferent per les veïnes.
  • Reduir el preu de tots els títols de transport públic per a les veïnes de la ciutat i restringir la compra de la T-10 a aquest col·lectiu. La identificació com a veí/veïna de Barcelona es realitzarà per la presentació del carnet de ciutat. Els ingressos obtinguts en la venda dels títols de transport destinats al col·lectiu de turistes es destinaran a revertir els seus efectes sobre la ciutat i l’AMB.
  • Prohibir l’ús de l’espai públic a negocis privats i reduir la presència dels que hi són actualment. Prohibició de la circulació i ancoratge de bicicletes d’empreses privades a aparcaments públics, així com vehicles com patinets elèctrics, Segways i vehicles de mobilitat personal de característiques similars que siguin objecte d’arrendament per part d’empreses privades per explotació econòmica relacionada amb el turisme.

A l’apartat de preguntes demanarà informació sobre les actuacions dutes a terme per l’Ajuntament de Barcelona en el marc del Consorci de Turisme de Barcelona fruit de les conclusions de l’informe de fiscalització.