La CUP proposarŕ una Llei d’anul·lació dels processos polítics contra l’independentisme

La formació defensa que el sistema judicial de la nova República sigui realment independent, àgil i eviti la persecució política

05/12/2017 Drets i Llibertats

Aquest matí la CUP-Crida Constituent ha fet públiques les seves propostes en matèria de justícia, en una roda de premsa davant dels jutjats de Girona en què han intervingut la cap de llista de la formació per Girona, Natàlia Sànchez, i l’actual diputat i advocat Benet Salellas.

Natàlia Sànchez ha criticat que el sistema judicial espanyol ha consolidat una “justícia de classe”, que no presta prou atenció als delictes de les elits polítiques i econòmiques. La cap de llista també ha denunciat que durant la transició no va haver-hi una ruptura amb el poder judicial franquista, la qual cosa va impedir la renovació i democratització de la judicatura espanyola.

Sànchez ha situat en aquest marc la “politització de la justícia”, i ha criticat un cop més els processos judicials empresos contra l’independentisme català en els darrers anys com una mostra de la manca de respecte pels drets i les llibertats fonamentals a l’Estat espanyol. En aquest sentit, la CUP-Crida Constituent proposarà una Llei d’anul·lació dels processos polítics contra l’independentisme, que també inclogui altres casos de vulneració de drets i llibertats bàsiques, semblant a la que ha aprovat recentment el Parlament referent als processos franquistes.

Per la seva banda, Benet Salellas ha defensat que “el sistema judicial de la nova República ha de ser realment independent, àgil i garantista pel que fa a drets i llibertats”. En aquest sentit, Salellas ha apel·lat a la necessitat de disposar d’un sistema de govern de la judicatura que garanteixi la independència del poder judicial; un sistema d’acusació pública realment independent i amb mecanismes de control popular, un sistema de finançament adequat que garanteixi la rapidesa i l’agilitat del sistema o una normativa penal que eviti la persecució política, entre d’altres.