La deriva del PSC. Dels orígens a la servitud al PP-PSOE
Per Josep Font Bernaus, independentista i ex-regidor pel PSC a Cerdanyola del Vallès Per Josep Font Bernaus, independentista i ex-regidor pel PSC a Cerdanyola del Vallès

Cal recordar que la fundació del PSC va ser obra de tres col.lectius: el MSC-FOC ;La Federacio catalana del PSOE i  El Reagrupament Socialista i Democràtic. Els caps visibles n'eren pel mateix ordre Joan Reventós, Josep Maria Triginer i Josep Pallac.

Des dels seus inicis la polèmica sobre la qüestió nacional catalana va ser polèmica i les relacions amb el PSOE més.

A l'hora de fer el Programes i les candidatures plenes de dificultats, els dirigents del PSOE, sobretot el Sr.Guerra, mai van hi estar d'acord. Volien un PSC submís i que fos una organització territorial com les altres. Una proposta que va fer la gent del MSC de convertir-se en una coalició a l'estil Convergencia i Unió va ser refusada. És a dir, cadascun tindria la seva pròpia organització i anirien junts a les eleccions. Ben aviat van començar a donar-se de baixa militants qualificats i cada cop més la autonomia del PSC envers del PSOE era més limitada.

I ara ja veiem un PSC subordinat totalment a les pràctiques del PSOE. Els últims en marxar són l'alcalde de Terrassa Sr. Ballart i cinc regidors, i d'altres. Dels valors originals de la seva fundació, ja no en queda practicament RES.