Cop a l’Estat de Dret

Els juristes sotasignants DENUNCIEM que l’empresonament dels presidents de l’ANC, Sr. Jordi Sánchez i d’Òmnium, Sr. Jordi Cuixart, del Vicepresident Oriol Junqueras i dels Consellers Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Jordi Turull i Joaquim Font, no respon a criteris legals sinó a un ús ideològic del Dret que posa en evidència el trencament del principi de la separació de poders a l’Estat espanyol, l’ús partidista de la Fiscalia, la vulneració de drets fonamentals, la violació del dret al jutge predeterminat per la llei, i un abús del Dret.

En efecte, l’empresonament provisional dels presidents de l’ANC i d’Òmnium, del Vicepresident de la Generalitat i de set Consellers del govern és conseqüència de la interlocutòria del Jutjat Central d’Instrucció núm. 3, que els investiga per un delicte de sedició, rebel·lió i malversació de fons. Respecte a aquesta resolució AFIRMEM:

Els fets que han donat lloc a aquesta imputació no poden constituir delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons d’acord amb el Codi Penal vigent, sinó un lliure exercici del dret de manifestació (vulneració art. 21 CE).

L’Audiència Nacional (i el seu Jutjat Central d’Instrucció) no és el Tribunal competent ni, per tant, el jutge predeterminat per la llei (vulneració art. 24. 2 CE), que hauria de ser un jutjat d’instrucció amb seu a Catalunya.

No s’han donat els supòsits que la LECrim i la jurisprudència constitucional exigeixen per dictar presó provisional (vulneració art. 17 CE). És patent en aquest punt la manca de motivació de la interlocutòria: ni ha demostrat per què hi ha risc de fuga, ni com podrien els imputats haver materialitzat la destrucció de proves, ni com juga en aquest cas el risc de la reiteració delictiva quan són milers i milers de persones les que voluntàriament es mobilitzen.

En aquestes circumstàncies entenem que l’empresonament dels Srs. Cuixart i Sánchez, del Vicepresident Oriol Junqueras i dels Consellers Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Jordi Turull i Joaquim Font els converteix en PRESOS POLÍTICS i situa l’Estat espanyol al mateix nivell d’altres Estats que infringeixen drets fonamentals per motivacions polítiques, i que no respecten el principi de legalitat, cosa que els ha impedit d’entrar a la Unió Europea.

I, tan mateix, DENUNCIEM la persecució judicial del Molt Honorable President de la Generalitat Carles Puigdemont i dels Consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí exiliats pels mateixos fets que en cap cas són delictius.

Tot això se suma i agreuja el seguit d’irregularitats anteriors i posteriors a la celebració del referèndum de l’1-O.

En conseqüència, com a juristes, EXIGIM el ple respecte dels drets del Sr. Jordi Sánchez, del Sr. Jordi Cuixart, del Vicepresident Oriol Junqueras i dels Consellers Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Jordi Turull i Joaquim Font la vulneració dels quals ens afecta a tots i posa en qüestió l’Estat de Dret i, en conseqüència, exigim el seu immediat alliberament.

Si ho creus oportú, pots donar suport amb la teva signatura a aquest manifestdenùncia seguint aquestes instruccions.