#notincpor
La Policia Nacional espanyola va amagar informació als Mossos d’Esquadra

Fa uns mesos la Policia Nacional espanyola va amagar als mossos una circular on es recomanava que per Nadal els ajuntaments “col·loquin provisionalment objectes pesants com grans testos i pilones als espais públics que s'han de protegir, per impedir-hi l'accés amb vehicles”. Fa dos anys agents de la policia espanyola van alertar un grup jihadista detingut un mes abans pels Mossos que la policia catalana els vigilava. La informació de la CIA que avisava d'un atac imminent a Barcelona tampoc va arribar als mossos perquè l'Estat espanyol no la va passar a la policia catalana.

19/08/2017 Res-pública

Fa uns mesos la Policia Nacional espanyola va proposar diverses mesures antiterroristes sense comptar amb els Mossos d’Esquadra. La circular policial que es va amagar als mossos deia que es recomanés als ajuntaments que per Nadal “col·loquin provisionalment objectes pesants com grans testos i pilones als espais públics que s'han de protegir, per impedir-hi l'accés amb vehicles”. Segons va publicar el Diari Ara la Policia Nacional tampoc es va posar en contacte amb els ajuntaments catalans per promoure la instal·lació de testos i pilones (cal tenir en compte que unes simples pilones al capdamunt de la Rambla segurament haguéssin evitat l'entrada d'una furgoneta a la calçada central). Poc després (segons informa avui el diari El País) el Departament d'Interior va recomanar posar pilones tot i que l'Ajuntament de Barcelona en va prescindir a la Rambla i va optar per reforçar la vigilància.


No són els primers episodis d'ocultació d'informació als mossos. A més a més del "tradicional" veto als Mossos en els òrgans de coordinació policial al màxim nivell fa dos anys agents de la Policia Nacional espanyola van alertar un grup jihadista detingut un mes abans pels Mossos que la policia catalana els vigilava. Ho van fer mitjançant uns confidents, i aquest moviment va provocar que tres membres del grup fugissin, tot i que van ser detinguts a Bulgària quan intentaven anar cap a Síria (un dels membres d'aquest grup jihadista era un neonazi espanyol). Llavors el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va afirmar que “La lluita antiterrorista i la política antiterrorista han de ser d’estat i no es poden deixar en mans dels qui no tenen el més mínim sentit d’estat. L’informe dels Mossos conté afirmacions gratuïtes i perjudicials contra la Policia Nacional i valoracions un tant estranyes. S’han traspassat totes les línies que no es poden traspassar. Això demostra la inoperància i la falta de respecte d’uns dirigents que són capaços de jugar amb la lluita antiterrorista per intentar traure’n profit polític”.


Els Mossos no tenen accés directe a les bases de dades d'antecedents de sospitosos de jihadisme ni a les dades d'intel·ligència internacionals que controla el Centro de Inteligencia contra el Terrorismo i el Crimen Organitzado (CITCO) i se'ls bloquejava l'accés als bancs de dades policials sobre les trames jihadistes internacionals d'Europol (SIENA o SIRENE) i de la Interpol. D'aquesta manera van passar desaparcebuts els antecedents de l'iman de Ripoll Abdelbaki Es Satty, que va estar involucrat en l'Operación Chacal on també es van fanatitzar dos germans com en el cas de Ripoll. La informació de la CIA que avisava d'un atac imminent a Barcelona tampoc va arribar als mossos perquè l'Estat espanyol no la va passar a la policia catalana.