Un cop més ho aturarem: ni plans funcionals, ni consorcis encoberts Volem una sanitat 100% pública!

 

El 20 de març de 2012, el president de l’Institut Català de Salut, Josep Prat (investigat pel Cas INNOVA) encarregava a l’empresa Price Waterhouse Coopers, la preparació d’una dotzena d’estudis per trossejar i privatitzar l’ICS arreu del territori. Entre aquests estudis, destacà la proposta d’estatuts per al Consorci Hospitalari de Lleida, que la Marea Blanca va aturar.

Després del fracàs d’aquest, el 13 de març de 2013, es signava el Conveni Marc de Col·laboració, Coordinació i Cooperació en matèria de Salut del Sector Sanitari per al Tarragonès i Baix Penedès. Igual, com amb el Consorci, el CATSalut pretenia unificar tots els prestadors de serveis sanitaris d’aquestes comarques, però després del fracàs a Ponent, ara l’estratègia passava per fer-ho mitjançant convenis de col·laboració: els “plans funcionals”.

Un consell format per tres membres vinculats a la Xarxa Santa Tecla de quatre en total, havia de desenvolupar aquesta col·laboració entre els diferents centres sanitaris, el qual va encarregar a diferents metges treballadors d’alguna d’aquestes empreses que l’any 2014 comencessin a redactar com s’havia de plasmar aquesta col·laboració.

Davant d’aquest intent de privatització de la sanitat pública al Tarragonès i el Baix Penedès, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, amb el suport de diferents sindicats de treballadores i usuàries, vam sortir al carrer per aturar el pla que Boi Ruiz volia executar per idea de Marina Geli.

Fruit d’aquesta mobilització, el juny de 2016, el nou conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar l’anul·lació dels “plans funcionals”, i el delegat territorial, Roger Pla, va assegurar que es reformularia el projecte, i que aquest, comptaria amb la participació del les treballadores i les usuàries, per tal de consensuar una proposta.

El Grup en Defensa de la Sanitat de Tarragona va advertir aquell mateix dia que “darrera d’aquest anunci de derogació dels Plans Funcionals, pot haver-hi l’intent d’establir un nou pacte que persegueixi la mateixa finalitat però amb un nom diferent. De fet, el Grup alerta que el propi Pacte de Salut que estan promovent alguns partits a la ciutat de Reus contempla l’ampliació dels Plans Funcionals a totes les comarques”.

No podíem tenir més raó! El passat 26 de maig de 2017, es signava el Conveni marc de col·laboració per a la definició i implementació del Pla Estratègic en atenció sanitària Camp de Tarragona 2016-2020. Sense el coneixement, i encara menys la participació, de les treballadores ni de les usuàries, els directius del CATSalut vinguts de Barcelona, signaven aquest document a porta tancada amb els directius de les empreses i fundacions que gestionen la sanitat pública, ja no sols al Tarragonès i al Baix Penedès, sinó al conjunt de les comarques del Camp.

Un cop més, Comín i Pla –igual com els seus antecessors- han actuat d’esquena a les treballadores i a les usuàries de la sanitat. Han mentit i continuen sense donar resposta a les conseqüències que tindran aquests plans funcionals per a les treballadores i les usuàries de la sanitat pública, on ara a més, el nombre de poltrones al Consell s’amplia.

Però, un cop més, sortirem al carrer a defensar un sistema sanitari 100% públic i transparent. Perquè si els plans funcionals ara afecten tota la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la lluita que fa dos anys vam desenvolupar al Tarragonès i al Baix Penedès, també l’ampliarem a la resta de comarques per tornar a aturar aquests plans.

Si realment JxSí creu en l’inici d’un procés constituent en el que hem de definir entre tots i totes quin model de sanitat pública volem per a les nostres treballadores i usuàries, el projecte de “plans funcionals” no té cap mena de sentit, més enllà d’intentar consolidar i enfortir el sistema sanitari autonomista que tantes butxaques ha omplert a costa dels drets i la salut de totes.

 

Grup en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona

Tarragona, 18 de juliol de 2017