Medi Ambient
Demanem que s’aturi la crema de residus a la Uniland de Santa Margarida i els Monjos

Així com l'iniciï el procediment administratiu declarant la nul·litat de l’autorització del projecte complint la resolució de Nacions Unides i s'han anunciat campanyes per prendre consciència d'aquesta problematica.

04/07/2017 Territori

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i 16 veïns i veïnes del Penedès han demanat en rododa de premsa que s’aturi la crema de residus a la Uniland i que s’iniciï el procediment administratiu declarant la nul·litat de l’autorització del projecte complint la resolució de Nacions Unides.

Han decidit fer una crida als ajuntaments del Penedès perquè aprovin una moció per demanar que es compleixi el Conveni d’Aarhus i les seves resolucions i han anunciat que realitzaan una campanya de difusió al Penedès per denunciar la falta de participació i transparència en temes ambientals.

Recorden que desprès de tres anys i mig de la presentació, aquest Comitè el 19/06/2017 ha resolt que va haver diversos incompliments del Conveni amb relació a l’autorització ambiental de la Generalitat de Catalunya de 03/06/2010.

7 anys de lluita

El dia 3 de juny de 2010 la conselleria de medi ambient i habitatge de la Generalitat de Catalunya va donar l’autorització ambiental per a que Uniland Cementera SA (Santa Margarida i els Monjos) utilitzes residus urbans i fangs de depuradora fins a un 33% del seu combustible.

Aquest procediment no va gaudir de la transparència necessària no seguint-se de forma correcta els tràmits legalment establerts, fet que va suposar que el veïnatge no tingues coneixement del que es projectava.

Quan en va tenir coneixement l’oposició al projecte del veïnatge i les entitats ambientals no va poder aturar el projecte tot i la clara nul·litat del procediment, i tampoc va trobar el suport de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

La qüestió era que en l’exposició pública, tràmit necessari per a que qualsevol persona o entitat pugui dir la seva dintre del procés d’autorització, els anuncis de la activitat en comptes de dir quina era la finalitat, substituir un 33% de combustible per residus urbans i fangs de depuradora, l’anunci feia esment a “fabricació de ciment i extracció de roca” activitat que ja s’estava realitzant i que no podia donar a suposar que la finalitat era la crema de residus com a combustible.

Per més informació sobre el Conveni d’Aarhus, el Comité de Compliment i aquest cas:

Conveni d’Aarhus http://www.unece.org/env/pp/introduction.html

Comitè de Compliment d’Aarhus http://www.unece.org/env/pp/cc.html