Els pressupostos participatius de Pedreguer presentats a Bellreguard. Una experičncia per compartir.

Bellreguard en la Safor està fent un gran esforç per empoderar la seua ciutadania amb el programa «Participa Bellreguard».  Es tracta d’un programa ambiciós: fer participar els ciutadans/es en la gestió de l’ajuntament i decidir com donar forma al seu poble i la seua pròpia vida.

Dins d’aquest programa s’organitzen xerrades i presentacions que tenen com a objectiu acostar la població a la democràcia participativa.

El dissabte 14 de gener de 2017 estaven convidats Sergi Ferrús (alcalde i regidor d’Hisenda de Pedreguer) i Blai Server (regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Pedreguer), per parlar de l’experiència de 5 anys de Pressupostos Participatius.

El model de pressupostos participatius seguit a Pedreguer, té les següents fases.

 

            I. Recollida pública de propostes;

Es recullen les propostes entregades pel web, per l’app de mòbils, per les urnes de propostes en llocs públics o en les taules de propostes en el mercat. 

           

            II. Sistematització i preselecció

Les propostes han de ser agrupades, ordenades i la seua diversitat ha de ser reduïda segons 5 criteris:

▪     Ha de tractar-se d’inversions (del «capítol 6: les inversions reals»)

▪     Ha d’encaixar en les competències municipals

▪     Els costos no poden superar la totalitat dels pressupostos participatius

▪     No han de ser iniciatives ja aprovades, o en procés d’execució o executades

▪     Han de ser tècnicament viables.

 

            III. Valoració econòmica i votació pública

Una vegada seleccionades, es calculen els costos de les propostes, com si es tractara d'un projecte municipal.

Es confecciona una llista amb propostes, en tres columnes: nom del projecte, una descripció curta, els costos del projecte. Finalment es passa a votació.

 

            IV: Presentació de resultats

Una vegada tancat el temps de votació, es convoca una reunió amb la població on es presenten els resultats. En l’última edició del 2016, 521 veïns i veïnes (majors de 16 anys) varen participar en el procés sobre un total de 6333 persones amb dret de votació. (un poc més de 8%).

La llista votada es reordena amb l’opció més votada d’alt. Els projectes més votats, que en conjunt sumen el total dels diners pressupostats estaran executats l’any següent.  (per exemple: poden ser 3 o 5, si es voten projectes cars, o 10 i més si es voten projectes amb pocs costos).

 

Després de la presentació del model els regidors avaluaven les lliçons apreses:

  • Els estrangers participen molt poc. Això provoca una baixa representativitat de la població en conjunt.
  • La quantitat de gent que participa es baixa. Sobretot en les reunions presencials.
  • La tasca de convertir o traduir una proposta dels ciutadans en un projecte municipal és complicada.

L’experiència de Pedreguer és positiva i es pot descriure amb les tres E:

  • Enriquidor: els pressupostos participatius obrin un procés de diàleg entre govern municipal i ciutadania que és difícil o fins i tot impossible d’aconseguir amb la manera merament representativa de govern. Aquest diàleg produeix un acostament mutu entre govern i ciutadania, i aquesta té gràcies a les votacions, l’ultima paraula: decideix on l’ajuntament ha d’actuar.
Econòmic:
  • és econòmicament eficient, perquè el procés de participació no costa molts diners.
  • Excel·lent: com els pressupostos participatius no són obligatoris és un procés que sobreïx, que dóna extra valor a la gestió del govern municipal.

 

Però, no és or tot el que lluu, a la ciutadania li costa participar. Durant decennis, els partits han  demanat el vot, i els governs municipals s’ho han pres com carta blanca i han dut a terme la seua política sense consultar i dialogar amb la ciutadania.

Veiem doncs que la ciutadania també necessita una educació política pràctica, per a fer el pas i implicar-s’hi. La ciutadania ha d'aprendre que l’única manera què pot realment decidir sobre la seua quotidianitat és implicant-se, reflexionant, dialogant; i també que govern i ciutadans es veuen com a socis.

Aquesta educació política es reflecteix en la quantitat de la participació ciutadana a Pedreguer: any rere any hi ha més gent que s'implica, decidint sobre assumptes del seu dia a dia i del seu futur.

 

Auke Zeldenrust. @aukezel 

Membre de la Plataforma pel Dret a Decidir, Decidim! @marinesdecidim @DaDPV