Gestió pública de l'aigua
Santa Coloma de Gramenet aprova una moció de SOM Gramenet per la remunicipalització de l'aigua

Cada vegada més ciutats, regions i països decideixen remunicipalitzar els serveis, recuperant així el control públic de la gestió de l'aigua i del sanejament.

20/12/2016 Drets i Llibertats

Per primer cop en tota la història el Ple Municipal de Santa Coloma de Gramenet vota a favor de posar en marxa el procés cap a la remunicipalització de l'aigua a la ciutat. A proposta inicial de la Som Gramenet i sumant al PSC i ICV-EUiA ahir el Ple Municipal de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet es posicionava a favor d'establir un full de ruta per la remunicipalització de l'aigua.

La CUP PA felicita a Som Gramenet i considera que aquesta és una gran victòria col·lectiva que ara cal complementar amb passos ferms i valents per fer realitat la voluntat popular de la remunicipalització del servei d'aigua a la ciutat i a tota l'àrea metropolitana.

L’aigua és un element escàs i valuós, imprescindible per a la vida, que fins i tot va ser declarada un dret humà per l'ONU el 2010. Malgrat tot, l'aigua, avui, a casa nostra i des de ja fa dies, és bàsicament una font de negoci milionari per uns pocs. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Agbar controla el subministrament domiciliari de l'aigua mitjançant l'empresa mixta Aigües de Barcelona (Agbar 70%, Criteria –La Caixa– 15% i participada per l'AMB en un 15%). Juntament amb Aigües de Barcelona, també SOREA, filial d’Agbar participa en el repartiment de les concessions privades de la gestió de l’Aigua.

Tot i que durant aquest primer any llarg de legislatura municipal no s’han pogut constatar passos evidents, ni per part del govern metropolità, ni pel govern municipal cap a la internalització del servei de subministrament d’aigua en baixa, ara amb aquestes noves votacions és el moment de posar fil a l'agulla i fer passos reals cap al control públic de l'aigua.

La CUP Poble Actiu considerem que cal no oblidar i aprofitar que el TSJC ha dictat en primera instancia la sentència que anul·la el règim de l’empresa mixta creada a l’any 2012 pel bipartit metropolità format per PSC i CiU. Aquesta sentència facilita  el procés d’internalització del servei que presta Aigües de Barcelona. Per contra, a l’estar recorreguda al Tribunal Suprem, hem de garantir passos concrets cap a la remunicipalització encara que el Tribunal Suprem accepti el recurs d’Aigües de Barcelona.

La gestió de l'aigua sota les grans corporacions ha portat a la vulneració de drets de les persones però també dels nostres ecosistemes.

Cada vegada més ciutats, regions i països decideixen remunicipalitzar els serveis, recuperant així el control públic de la gestió de l'aigua i del sanejament. Entre elles, hi destaquen ciutats tan rellevants com París, Nàpols, Budapest, Atlanta, Buenos Aires, Berlín i La Paz. A Catalunya, per exemple les poblacions de Mataró, Manresa, Montornès del Vallès o Arenys de Munt han recuperat aquest servei en els darrers anys.