#31-D
#31-D: Commemoració de la Diada de Mallorca

La commemoració de Diada d'enguany ben segur que marcarà un punt d'inflexió com ja va passar amb la commemoració del 1986. Per una banda, amb l'aprovació del Consell Balear per declarar el "31-D"  oficialment com a Diada de Mallorca i per l'altre, el debat que s'està generant en diversos sectors de la societat illenca sobre la seva projecció com a subjecte polític.

Recordeu que l'any 1986, la manifestació del "31-D" va sorgir del a Crida, Moviment de Defensa de la Terra (MDT), Lliga Comunista Revolucionària (LCR) i Moviment de Comunista de les Illes (MCI). Tot i així, d'ençà el 1977, el Partit Socialista de Mallorca ho celebrava en actes tancats.

27/12/2016 Política

Enguany, ja fa 787 anys de l’entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que es celebra la Festa de l’Estendard, la festa cívica més antiga d’Europa, que recorda els orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col·lectives. La Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels nostres drets com a poble.

Nombrosos pobles de l'illa fan aquestes dies marxes i actes per commemorar la diada amb la Festa de l'Estendard i reivindicant d'aquesta manera la catalanitat de Mallorca. A l'agenda d'aquest portal ho podeu seguir.

A Palma destaquem: 

- Avui: A les 19:00 hores. Taula rodona ‘Cap a una Diada Inclusiva’ a l’Arxiu del Regne de Mallorca. Amb Damià Pons (catedràtic de literatura catalana de la UIB), Lluís Apesteguia (conseller del Consell de Mallorca) i Aina Quintana (activista estudiantil). Moderarà Lila Thomàs. Més informació: Fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder

28 de desembre

El Grup Blanquerna repassa la Ruta de l’Estendard amb Gaspar Valero

29 de desembre

- A les 20:30, Nit de la Cultura al Teatre Principal. Lliurament dels premis 31 de desembre.

 30 de desembre

- A les 18:00, Sortida del Passeig del Born. Manifestació 'Per un full de ruta sobiranista' (Plataforma 31-D).

'Per la plena sobirania de Mallorca, construïm els Països Catalans' (BUP).

- Concert al Parc de les Estacions, amb les actuacions d'Al Mayurqa, Xarxa i Pirates Pirats.