Elèctriques
El Congrés insta el govern espanyol a paralitzar i derogar el projecte de ramal de la mat a Riudarenes i Santa Coloma de Farners

S’aprova la Proposició No de Llei impulsada per la plataforma ciutadana No a la MAT Selva per 19 vots favorables, 17 en contra i 1 abstenció.

05/10/2016 Territori

Cop definitiu per aturar el projecte de Ramal de la MAT a Santa Coloma de Farners i Riudarenes. Aquest matí la Comissió d’Indústria, Energia i Turisme del Congrés dels Diputats ha aprovat una Proposició No de Llei que insta el Govern Espanyol a “paralizar de forma inmediata la ejecución del proyecto de ramal entre Santa Coloma de Farners y Riudarenes de la línea de la MAT Vic-Bescanó y derogar todas las disposiciones referidas a la realización del mismo”, així com a estudiar alternatives tècnicament, ambientalment, econòmicament i socialment més idònies per les necessitats del territori.

Segons la plataforma No a la MAT Selva aquest és el pas definitiu per evitar la construcció del ramal, ja que és el Congrés dels Diputats l’organisme competent per decidir sobre el projecte. Ernest Morell, un dels seus portaveus, considera que “seria inaudit i antidemocràtic que el Govern i REE desobeïssin el Congrés i tiressin endavant un projecte amb tanta oposició ciutadana i institucional; però estem acostumats a tot”, per això insisteix que seguiran treballant per controlar el compliment de la Proposició.

Morell destaca que “portar la veu del territori al Congrés era el següent pas lògic, que hem pogut realitzar gràcies al suport dels diputats gironins”. Efectivament, el passat 14 de setembre representants de No a la MAT la Selva i els alcaldes de Santa Coloma de Farners i Riudarenes es van reunir amb els diputats gironins al Congrés dels Diputats per acordar el text de la Proposició i escenificar la unitat d’acció del territori per aturar el projecte.

Però, de fet, l’oposició al Ramal ve de lluny i ha acumulat molts suports els darrers dos anys. Si el gener del 2014 No a la MAT la Selva aconseguia 6000 vots contraris al projecte, des de llavors s’hi ha oposat ajuntaments del territori, el Consell Comarcal de la Selva, la Diputació de Girona, el Parlament i la Generalitat de Catalunya.

La feina de la plataforma no s’acaba

Tot i aquest èxit, No a la MAT Selva insisteix que la seva tasca no s’acaba aquí. Tal i com argumenta el seu portaveu, “que el Congrés rectifiqui en l’execució d’un projecte innecessari genera un precedent que pot ser exemple per a altres lluites en contra d’infraestructures perjudicials pel territori” de manera que la plataforma es posa a disposició de totes les entitats que puguin aprendre de la seva experiència.

Així mateix, asseguren que seguiran treballant per un nou model energètic a partit de l’expansió de la #MocióRenovable—aprovada recentment a Santa Coloma de Farners—a tota la comarca de la Selva i arreu del territori.