#SenseLímitsNoHiHaFutur
Més de 4.000 persones signen un manifest per frenar la massificació de les Illes

Aquí es pot consultar la web del manifest, que ha rebut 50.000 visites en una setmana. La llista de persones adherides i aquí es poden consultar les entitats.

26/09/2016 Territori

Fa una setmana que un grup de ciutadans d’arreu de les Illes, va llançar el manifest #SenseLímitsNoHiHaFutur. El manifest té l’objectiu d’aconseguir unes illes més verdes, menys massificades i més justes socialment. El text fa esment de la situació urbanística passat i present i ofereix algunes dades per reflexionar: Els darrers 60 anys s'ha urbanitzat més d'1 hectàrea al dia de territori, un ritme que continua implacable “empès per una economia de demanda infinita que no contempla límits...". 

Tot i l’excés de construcció de les darreres dècades, a les Illes i l’increment de places residencials i turístiques ha seguit augmentant i ja supera els 2 milions. Els plans urbanístics vigents però, no sols no apostar per congelar o decrèixer, si no que permeten un creixement de fins a 3,7 milions de places. És urgent retallar aquestes xifres de manera dràstica abans d’entrar dins una situació crítica. Manca d’aigua, generació espectacular de residus, excés de consum d’energia, emissions contaminants i de CO2, saturació, embossos a les carreteres… quin d’aquests problemes pot arreglar-se o millorar si el creixement urbanístic segueix disparat?

El manifest  fa una crida a tota la societat i especialment al Govern i als Consells Insulars, perquè posin límits raonables a la pèrdua de qualitat de vida de residents i turistes. Els signants "Reclamam al Govern i als Consells mesures de veritat i un canvi de ritme en les polítiques que afecten el territori, exigim coratge als nostres governants, mesures concretes i compromís amb els interessos generals”. El manifest exigeix frenar la construcció de més i més places, nous ports, camps de golf i polo, abandonar projectes caríssims i absurds per fer autopistes i grans esteses elèctriques i apostar per un model de mobilitat racional.

Ara mateix ja són més de 4.000 persones i 86 entitats les que s’hi han adherit. Pintors i escultors (Miquel Barceló, Ferran Aguiló, Jaume Canet…), Metges (Bartomeu massutí, Joan López, Pilar Pons, Diana Garau, Onofre Pons , Cristina Núñez, Carles Amengual, Joan Bibiloni…), la dissenyadora Sybilla Sorondo, Directors de cinema com Benito Zambrano, actors (Miquel Àngel Llonovoy, Maria de Lluc Herrero…), Músics (Gerard Quintana, Cris Juanico, Carme Cardona…), Escriptors i poetes (Biel Mesquida, Joan López Casesnoves, Joan Lluís Ferrer…), Editors (Guillem Alfocea, Pau Castanyer), Activistes (Biel Majoral, Jaume Santandreu…), professors i investigadors (Ivan Murray, Onofre Rullan, Macià Blàzquez, Joan Buades…) Científics (Ananda Pascual, Gustau Catalan, Damià Gomis, Dolors Vaqué…), Ex-Consellers (Celestí Alomar, Margalida Rosselló, Esperança Camps...) i una llarga llista de professionals de tots els àmbits.


Els impulsors d'aquest manifest, esteim convençuts que hi ha una majoria social amplíssima que dóna suport a mesures per frenar la massificació i aquest model urbanístic depredador. Més enllà d'espais naturals concrets, ara és el conjunt de les illes el que està en perill, i la societat n'és més conscient que mai. Cal per tant, que les institucions i els partits polítics impulsin mesures extraordinàries, a l'alçada de la crisi ecològica i social que vivim.