En defensa del territori
Més de 1500 persones signen un manifest per frenar la massificació de les Illes

Una crida a la reflexió col·lectiva per frenar la massificació turística i l'urbanisme descontrolat, que posa en perill recursos naturals bàsics com l'aigua, el paisatge i els ecosistemes insulars, amenaçats pel ciment i l’excés turístics.

20/09/2016 Territori

"La massificació turística i l'excés de construcció devoren les Illes cada dia. El ritme de destrucció del territori, del paisatge, de la nostra pròpia casa, és extraordinari..." Així comença el manifest #SenseLímitsNoHiHaFutur, impulsat per 150 persones d'arreu de les Illes Balears que comença a caminar.

Metges, Músics, Arquitectes, Biòlegs, Pagesos, Actors, ex-Consellers, Professors i una llarga llista de professionals de tots els àmbits, formen part d'aquest grup. El manifest és una crida a tota la societat, una crida a la reflexió col·lectiva per frenar la massificació turística i l'urbanisme descontrolat, que posa en perill recursos naturals bàsics com l'aigua, el paisatge i els ecosistemes insulars, amenaçats pel ciment i l’excés turístics.

El manifest fa esment de la situació urbanística i ofereix algunes dades per reflexionar: Els darrers 60 anys s'ha urbanitzat més d'1 hectàrea al dia de territori, un ritme que no s'atura:

"El procés continua implacable, empès per una economia de demanda infinita que no contempla límits...". Malauradament però, els plans urbanístics preveuen un creixement de fins a 3,7 milions de places, unes xifres inassumibles i que cal retallar de manera dràstica.

Els impulsors d'aquest manifest, convençuts que hi ha una majoria social amplíssima que dóna suport a mesures per frenar la massificació i aquest model urbanístic depredador. Més enllà d'espais naturals concrets, ara és el conjunt de les illes el que està en perill, i la societat n'és més conscient que mai. Apunten que "Cal per tant, que les institucions i els partits polítics impulsin mesures extraordinàries, a l'alçada de la crisi ecològica i social que vivim".

Els signants "Reclamam al Govern i als Consells mesures de veritat i un canvi de ritme en les polítiques que afecten el territori, exigim coratge als nostres governants, mesures concretes i compromís amb els interessos generals". El manifest exigeix frenar l'ocupació exagerada de territori per fer més i més places i frenar nous ports, camps de golf i polo, abandonant els projectes per fer autopistes i grans esteses elèctriques i apostar per un model de mobilitat racional. "Sabem que és possible i que ara és l'hora, perquè sense límits no hi ha futur".

El manifest podrà ser signat per tot aquell que ho vulgui a la web.