Els 4 tiquets de l'arrossada, i un model d'obsequis i privilegis

Un dels denominadors comuns de la corrupció a casa nostra ha estat l'ús i abús dels regals, obsequis i invitacions com a mecanisme per a reforçar vincles entre les empreses o entitats que es beneficien de contractacions i diners públics i la classe política. La Xarxa Europea d'Administracions Públiques, adverteix que "moltes formes de corrupció comencen amb un simple regal". Als Estats Units, cap càrrec públic de l'Administració federal pot rebre regals que superin els 20 dòlars (13,9€), a més arrel del cas Wattergate, el valor total dels obsequis donats per un mateix titular no poden superar els 50 dòlars (34,7€) l'any.

No obstant, avui a casa nostra només hi ha una regulació laxa que autoritza rebre regals d'acord amb els usos socials habituals i de cortesia, sense detallar imports màxims del propi regal ni la figura del regal continuat. Evitar la reglamentació sobre regals als càrrecs públics és evitar que hi hagi transparència, és afavorir l'obscurantisme i la impunitat, i facilita la compra de voluntats polítiques.

A Granollers l'alcalde i les 24 regidores i regidors reben regals de forma sistemàtica pel simple fet de ser-ho. Són aquests regals una simple fórmula de cortesia o pretenen reforçar i millorar la relació entre obsequiador i obsequiat? En una situació de profundes desigualtats i de grans dificultats per a moltes granollerines i granollerins, dificultats que s'estenen a les entitats de la nostra ciutat les nostres representants haurien de renunciar voluntària i explícitament a qualsevol privilegi derivat del càrrec. Davant aquestes reflexions des de la Crida per Granollers-CUP vam tenir-ho clar i vam incorporar en el punt 8 del nostre codi ètic que els membres de la nostra candidatura «no acceptaran regals de cap persona i/o institució o empresa d’àmbit privat per la seva condició de càrrecs electes». D'acord amb aquest principi ètic les nostres representants a l'Ajuntament han renunciat a fer ús de totes les invitacions que s'ha ofert des de diverses empreses i entitats.


Entre d'altres, les nostres representants han renunciat als següents regals i privilegis:

Carnet de soci/a d'Honor al Club Balonmano Granollers

Entrada en jornada econòmicaFraikin BM Granollers/Bjerringbro-Silkeborg

Entrades per a la Formula 1al Circuit de Catalunya

Entrades per a la Formula One Test Days al Circuit de Catalunya

Entrades pel World RX al Circuit de Catalunya

Entrades al Teatre Auditori

Invitacions als espectacles a la NAU B1

Aparcament gratuït a la zona blava

Invitació del Dia de La Mútua

Passi convidat/da per a la Mitja Marató

Entrades pel concert «Clàssic Meets Jazz» de la Fundació Privada V.O.

Entrades per a la Lliga Catalana de Bàsquet