cultura popular
La Flama del Canigó s'escampa arreu de la nació

Un cop més es reivindica Sant Joan com la Festa nacional dels Països Catalans.

23/06/2016

Al punt de mitjanit s'ha encès la foguera al cim del Canigó. Excursionistes han baixat la Flama en llànties per escampar-la i encendre desenes de milers de fogueres arreu de la nació.  Enguany, Acció Cultural del País Valencià coordina el recorregut de la  Flama del Canigó al Païs Valencià i Castelló recupera de nou l'encesa de fogueres amb una diversitat d'actes.

La Flama del Canigó símbol de la unitat del país

S'encendran les fogueres d'Alacant i les falles en alguns municipis del Pirineu, mentre que Ciutadella celebra aquest cap de setmana la festa grossa, amb els cavalls de protagonistes.

Monogràfic sobre la nit de Sant Joan

L'Espai Mata de Jonc impulsa la campanya "Declarem Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans"

La Flama del Canigó és una tradició jove però arrelada, una festa participativa i viscuda intensament. Carregada de manifestacions i sentiments, la Flama és un lloc de trobada de catalans i catalanes i, sobretot, una gran manifestació cultural i identitària.

La Flama continua creixent edició rere edició i la d'enguany arribarà a uns 400 municipis.   Enguany, el missatge ha estat redactat  per l'escritor Andreu Carranza Font, autor entre altres llibres, d'El poeta del poble, una apassionada biografia novel·lada de Mossèn Jacint Verdaguer. 

Carranza diu entre altres coses, "No hi ha marxa enrere. Les torxes amb la flama de Canigó han d’il·luminar el camí, i també han d’escalfar-nos enmig dels temporals de pedra, pluja, neu i vent. És el foc el que ha d’unir-nos encara més amb les nostres diferències.

El proper solstici d’estiu, el del 2017, quan la flama baixi renovada del Canigó, es complirà tot just el termini. Res podrà ser igual que abans. El futur és a les nostres mans perquè som conscients del passat, i commemorem les vides de catalans i catalanes com la Muriel Casals que van dedicar una part molt important de la seva existència a avivar la flama del país amb el seu alè d’unitat i esperança".

Veure també el missatge de la Confederació d'Entitats sobiranistes dels Països Catalans