1980 Deu mil persones al Fossar de les Moreres

1980 Deu mil persones al Fossar de les Moreres

11/09/1980 Tal dia com avui

El dijous 11 de setembre de 1980 pel matí unes deu mil persones es van aplegar al Fossar de les Moreres a l’acte independentista. Després de les ofrenes florals al Fossar en nom dels Comitès de Solidaritat amb les Patriotes Catalans (CPSC) Ramon Pelegrí obrí les intervencions recordant que “aquest Onze de Setembre significa un compromís contra el sucursalisme i per la llibertat de tots els patriotes catalans” i demanà un minut de silenci pels patriotes morts per la llibertat.

Tot seguit va parlar August Gil Matamala, advocat de Lluís Montserrat que pocs mesos abans havia estat jutjat a Madrid amb Jaume Martínez Vendrell. Gil va justificar que els CSPC fossin els protagonistes de l’acte del Fossar perquè “no va ser la Generalitat botiflera sinó la lluita dels Comitès que va treure de la presó Lluis Montserrat i Martínez Vendrell”.

Al llarg de l’acte es donà compte de diverses adhesions: Bloc Nacional Gallec, presos polítics catalans de Sòria, exiliats independentistes, Herri Batasuna, KAS, Dones Independentistes, Sindicat d’Obrers del Camp d’Andalusia, Comitès de solidaritat amb l’Uruguai i Front d’Esquerra del País Valencià. Els crits més corejats foren “Independència”, “Llibertat Patriotes Catalans” i “For ales forces d’ocupació”.

L’acte acabà amb el cant d’ “Els Segadors” i després una manifestació convocada per I.P.C. (Independentistes dels Països Catalans), PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional) i BEAN (Bloc d’Esquerres d’Alliberament Nacional) anà fins la plaça Sant Jaume on es llençaren alguns crits contra el president Pujol.

A Girona l’acte independentista aplegà unes dues centes persones a la plaça Independència on es col·locà una bandera estelada a l’estàtua d’Álvarez de Castro. Alguns dels assistents a l’acte es van desplaçar en manifestació fins la Rambla de la Llibertat i la plaça Catalunya.