Malbaratament de diners públics
Recurs per l'arxivament de la causa contra l'exconsellera d'Educació de les Illes
24/12/2015 Drets i Llibertats

L'Assemblea de Docents ha interposat un recurs de reforma contra la interlocutòria del 21 de desembre del Jutjat d'Instrucció número 4 de Palma, on es va acordar el sobreseïment de les diligències prèvies i l'arxivament de la causa contra l'exconsellera d'Educació, cultura i Universitats de l'anterior Govern, Joana Maria Camps, per presumpta malversació de fons públics en els desplaçaments a Menorca on té la seva residència.

Segons han informat els docents, han recorregut l'arxivament del cas perquè «la diligència està pendent de completar». Camps va declarar per videoconferència en qualitat d'imputada, i assumint ella mateixa la defensa, el passat 18 desembre 2015 davant l'Advocacia de comunitat i l'advocat de l'Assemblea, sense haver-se personat el Ministeri Fiscal.

L'auto de 30 de setembre de 2015 acordava lliurar la relació comprensiva de tots els viatges realitzats per Camps, a càrrec del pressupost públic des del seu nomenament com a càrrec públic de l’administració del CAIB. I en l’auto dels docents s’afirma que l’administració no va aportar tots els documents exigits. Per això, l’Assemblea entén que no és ajustat al Dret acordar el sobreseïment lliure sense completar la diligència que va ser interessada, no denegada, i la pràctica de la qual ha esdevingut ferma en tant l'Auto que l'acordà no fou recorregut per cap part.

Documentació pendent d’analitzar i justificacions invàlides

El col·lectiu docent considera que la documentació que suposadament justifica «de forma detallada» el motiu dels desplaçaments en un acte oficial o una reunió de treball en l'àmbit de la seva competència no ha estat analitzada amb prou detall.

Recorden que un dels documents aportats per justificar els viatges va ser la còpia d'un fax en el qual s'envia un correu electrònic on es veu clarament com la data que figurava al text va ser tatxada i substituïda a mà per la inscripció «19 maig 13.15 h.». Aquest document, «aparentment manipulat de forma basta», pretén venir reforçat per una fotografia que «no té cap altra credibilitat respecte de la data en què fou presa que la mateixa manifestació de la querellada».

A més, l’exconsellera Camps va justificar les factures afirmant que «les raons per aquesta aparent descompensació institucional es corresponen amb les línies polítiques que han marcat els distints governs, siguin del signe que siguin». Per això, els docents asseguren que «aquesta suposada generalització no és un argument legal de justificació d'una conducta indiciàriament reprovable des de la perspectiva del delicte de malbaratament de cabals públics».