Territori
Compromís per Cerdanyola guanya un contenciós contra les irregularitats del Centre Direccional

La pel fraccionament irregular de l’estudi sobre la contaminació de Can Planas en dos contractes, ara, tres anys després, podria aturar el Pla Director Urbanístic, ja que aquest es basa en l’estudi que ara mateix està anul·lat.

22/12/2015 Territori

Avui s'ha conegut que ja hi ha sentència ferma. La contractació del segon estudi sobre l’abocador tòxic de Can Planas de Cerdanyola es va fer de forma irregular.

Se n'ha fet ressò Cerdanyola Informa, que explica que l’estudi estava dividit en dues licitacions, dictamen hidrogeològic i dictamen de gasos, de 60.000€ i 50.000€ respectivament, que curiosament sumen un total de 110.000 euros, quantitat per la qual la llei impedeix acudir a un procediment negociat, i obliga a fer els tràmits del procediment general amb publicitat i concurrència.

Aquest fraccionament en dos contractes vulnera l’article 74.2 de la Llei 30/2007 de contractacions de les administracions públiques, que estableix expressament la prohibició de fraccionar una contractació per disminuir la quantia i evitar-ne la publicitat.

Denúncia del Compromís fa tres anys

El 2012, Compromís va presentar una denúncia pel fraccionament irregular de l’estudi sobre la contaminació de Can Planas en dos contractes; ara, tres anys després, el contenciós ja ha emès la resposta: no admet les al·legacions del Consorci del Centre Direccional i dóna per invàlid el «segon estudi» sobre Can Planas.

Pel que fa a l’estudi, Compromís per Cerdanyola va denunciar el 2012 que no era allò que es va aprovar al Ple de l’Ajuntament. En el seu dia, l’acord plenari demanava encarregar un nou estudi exclusivament de solucions, una segona opinió en l’àmbit d’anàlisi i alternatives de gestió i recuperació ambiental. En paraules de l’alcaldessa Carme Carmona del 23 de desembre del 2010, “tenim un informe IDOM que fa un treball de camp amb un diagnòstic exhaustiu del què tenim a l’abocador Can Planas. No necessitem un nou diagnòstic, sabem el què hi ha”.

Segons paraules de Compromís abans d’entrar al govern en una sessió plenària, “tot aquest procés fosc i realitzat d’esquena a la ciutadania permet afirmar que darrere de les licitacions del Consorci hi ha realment la voluntat de contradir part del diagnòstic acurat fet a l’estudi IDOM. I això es va fer amb un objectiu clar: evitar la declaració de Can Planas com a sòl contaminat i evitar la descontaminació total de l’abocador. Aquesta conclusió, curiosament, és la que més interessa a les empreses i particulars amb interessos urbanístics en el desenvolupament del Centre Direccional”.