Ruptura
El Parlament aprova el camí cap a la desconnexió

Un cop aprovada la declaració, els diputats independentistes s’han alçat i han aplaudit, mentre que els del PP s’han aixecat exhibint banderes espanyoles i senyeres.

10/11/2015
Aquest dilluns, el Parlament ha aprovat, amb els 72 vots de La CUP i de Junts pel Sí, la declaracióque obre "solemnement l'inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república", segons el punt 2 de text. Raül Romeva per Junts pel Sí i Anna Gabriel per la CUP-CC han defensat el text de la declaració rupturista. La resta de diputats, 63 han votat en contra.

Romeva va dir "Si no som nosaltres seran uns altres, però aquest país ja fa temps que diu alt i clar que ha arribat l'hora d'anar a totes". Per a Romeva, la declaració de ruptura "marca un abans i un després de la condició política d'aquest Parlament i les institucions catalanes", ja que és l'"inici" de la construcció de la "República Catalana".

Gabriel va manifestar que la declaració és "un acte de sobirania, democràcia i dignitat i, sobretot, un acte de ruptura". Per a Gabriel, cal deixar enrera la Catalunya subordinada, però també la de les retallades i la corrupció. S'ha adreçat a la comunitat internacional per dir que l'únic que vol Catalunya és "llibertat, justícia i democràcia", i ha confiat que el camí obert "sigui una alenada d'esperança" per a altres nacions sense estat. Gabriel també s'ha adreçat al govern espanyol, "Mireu-nos als ulls, sentiu els batecs, i hi veureu un poble alegre, viu i combatiu que malda per poder ser. No hi veureu ni colpistes ni partidaris d’autoritarismes ni imposicions."

Per la seva banda, Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot) va reivindicar que s'havia de fer el referèndum i va posa una data límit per a la votació, el 2016, que ha de ser el "punt de partida" per al procés constituent.

Xavier García Albiol de PP, va criticar que parli de xoc de trens amb l'Estat, "Quan algú es tira a la via no hi ha un xoc, hi ha un suïcidi".

Inés Arrimadas de Ciudadanos, va remarcar que Catalunya no és cap colònia, tot dient "quina colònia més estranya que és Catalunya, on el president de la Generalitat cobra més que el del govern espanyol".

Miquel Iceta pels socialistes, va alertar que "situar-se fora de la llei és temerari i tindrà conseqüències imprevisibles".

La premsa internacional va tornar a posar  els ulls en Catalunya per explicar com la declaració aprovada al Parlament “llança el procés d’independència” i “augmenta la tensió amb Madrid”.