documental
Televisió de Catalunya emetrŕ el documental “Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit” a finals de juny

Abans de l'emissió per TVC, els mecenes que van col·laborar en la iniciativa engegada ara fa dos anys, tenen l'oportunitat d'assistir a la preestrena del documental aquest dissabte vinent, 6 de juny, a les 13 hores, a la Sala de plens de l'Ajuntament de Guissona

03/06/2015 Lletres

Després de molts mesos de treball, el proper 25 de juny el documental MANUEL DE PEDROLO,TRENCANT  L'OBLIT, que ha estat possible gràcies a un micromecenatge a través de Verkami, per fi veurà la llum.  S'emetrà pel canal 33, aproximadament a les 11 de la nit. El documental ha estat una iniciativa conjunta de Zeba Produccions i la Fundació Manuel de Pedrolo en el que també hi col·labora Llibertat.cat.

L'emissió pel Canal 33 el 25 de juny, coincideix amb el dia abans del vint-i-cinquè aniversari de la mort de l'autor de L'Aranyó. Un cop  emès per Televisió de Catalunya, que ha adquirit l'exclusiva, es distribuirà una còpia en DVD del documental  i s'organitzarà la seva difusió amb presentacions arreu dels Països Catalans. Segons l'equip que ha realitzat el documental esperen sobretot, que serveixi per recuperar i dignificar el pensament, l'obra i la vida de Manuel de Pedrolo. 

El documental conté les opinions d'experts i estudiosos de l'obra pedroliana, escriptors, veus del món editorial i acadèmic, cultural i polític. Així com de la seva família i de gent que el va conèixer i tractar. En el documental intervé Joaquim Molas, prestigiós filòleg i profund coneixedor de l'obra de Pedrolo, que ens va deixar el passat mes de març, sent aquesta una de les seves últimes intervencions públiques. També col·laboren estudiosos i experts en l'obra literària pedroliana com Antoni Munné-Jordà, ex director adjunt de Serra d'Or o Anna Moreno-Bedmar que ha aprofundit en la censura de la que fou objecte Pedrolo al llarg de la seva llarga trajectòria literària. L'escriptor Joaquim Carbó o la pintora Mariona Millà, que varen tractar de prop a Pedrolo, exposen la seva relació amb l'autor. També intervé la seva filla Adelais de Pedrolo.

El documental ha hagut de passar per un no sempre fàcil treball de recerca, cercant aquelles entrevistes i gravacions complementaries, per tal d' oferir un relat que ens posa al descobert els aspectes més desconeguts i poc difosos de l'autor.

Manuel de Pedrolo va ser un dels escriptors catalans més importants del segle XX. Va ser molt llegit i, tot i que va destacar com a novel.lista, va cultivar tots els gèneres. Amb un centenar llarg d'obres publicades —la majoria força anys després de ser escrites, per culpa de la censura, fa que juntament amb Josep Pla -tan divergent d'idees— sigui l'autor en llengua catalana més llegit.

Al llarg de la seva obra, i quan pot fer-ho a través la premsa, expressa les seves idees polítiques i socials, clarament compromeses, des de ben aviat, amb un independentisme d'esquerres que el va excloure d'un context social i polític (el de la Transició) que va decidir d'enfrontar-se. 

Malgrat l'èxit de la seva obra, Manuel de Pedrolo és un dels autors menys estudiats, menystinguts i mediàtica i políticament silenciats per institucions, universitats i mitjans de comunicació. Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit pretén fer un repàs de la vida, l’obra i el posicionament crític i polític. Però sobretot, amb aquest documental, es vol trobar les respostes del perquè d’aquest oblit, donar la resposta a l'ostracisme que viu, encara avui, la seva figura. 

Preestrena el 6 de juny

Abans de l'emissió per TVC, els mecenes que van col·laborar en la iniciativa engegada ara fa dos anys, tenen l'oportunitat d'assistir a la preestrena del documental aquest dissabte vinent, 6 de juny, a les 13 hores, a la Sala de plens de l'Ajuntament de Guissona, organitzada per la Fundació Manuel de Pedrolo, i amb la presència d'Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor i Eduard Miguel, director del documental.

Aquesta preestrena s'emmarca dins  les activitats culturals organitzades per la Xa edició del Premi literari 7 Lletres, que coorganitzen la Fundació Pedrolo, el Consell Comarcal de La Segarra i el Centre Municipal de Cultura de Cervera en homenatge a l'escriptor independentista. Els mecenes tindran l'oportunitat d'assistir també  a una visita guiada a l'Espai Pedrolo, al Castell de Concabella. L'Espai Pedrolo, al ben mig de la Segarra natal de Manuel de Pedrolo,  és des del passat octubre la seu de la Fundació i està integrat per l’exposició permanent Pedrolo, més enllà dels límits, l’arxiu del fons modern, obert i consultable per als estudiosos, i una sala d’exposicions temporals.