Comunicació
El diari ABC torna a criminalitzar barroerament la CUP i l'acusa de "finançar ETA"

L'article signat per J.Pagola s'afegeix a una incomptable llista d'articles criminalitzadors similars, com el dedicat el setembre passat a demostrar el vincle entre l'ANC i ETA. Ara escriu que "La CUP promete mayor implicación en su colaboración con los proetarras"

26/01/2015 Comunicació

L'article "Los independentistas de la CUP recaudan dinero para los presos de ETA" signat per J.Pagola i publicat el passat divendres apunta que, arran de les detencions d'advocats bascos, "sus cabecillas ya está pidiendo dinero entre los incondicionales, con el objetivo de garantizar la financiación del «frente de cárceles», un instrumento clave para mantener la disciplina de los presos de ETA y evitar deserciones. Hasta el momento, solo los independentistas catalanes de la CUP se han mostrado dispuestos a aportar ayuda económica."

L'article prossegueix amb dades i connexions que l'"especialista" estableix a partir d'informacions policíaques sobre suposades connexions dels lletrats, LAB i el moviment abertzale amb l'organització armada. I torna a establir el dit acusador sobre la CUP per justificar el titular de la notícia: "Hasta la fecha, la única formación que parece dispuesta a hacer una aportación es la CUP. De hecho, ayer inició una campaña, junto al colectivo «Amics i Amigues d’Euskal Herria», bajo el lema «de la solidaridad al compromiso», con el objetivo de recaudar 8.000 euros -10 céntimos por cada asistente a la citada marcha de Bilbao-. La CUP promete mayor implicación en su colaboración con los proetarras."

A hores d'ara no es coneix cap reacció de la CUP sobre aquesta informació esbiaixada i tergiversadora publicada per l'ABC, que podria ser constitutiva de delicte, com altres informacions publicades en aquest diari que vulneren el codi deontològic del periodisme.


Refregits d'informacions criminalitzadores repetides amb insistència

L'article signat per J.Pagola s'afegeix a una incomptable llista d'articles criminalitzadors similars, com el del passat mes de setembre amb el titular "ETA va idear un pla de desobediència civil que ara propugna l'Assemblea catalana", acompanyat d'una imatge de la Via Catalana i un conjunt de dades inconnexes amb què intentava demostrar un vincle sospitós de relació entre l'ANC i ETA.

Anteriorment, el desembre del 2013 ja va signar un altre article en el mateix sentit en aquest diari, amb el titular "Dirigentes de la Asamblea Nacional Catalana mantienen vínculos proetarras." Aquell article no era sinó un "copia i pega" d'un article del novembre del 2012 publicat al digital Alerta Digital, amb el titular "Exterroristas de Terra Lliure, entre los que mueven los hilos del separatismo en Cataluña con dinero público."

Es tractava d'un plagi barroer amb els mateixos noms i descripcions que l'article original, sense ampliacions i, per descomptat, sense cap informació contrastada. La comprovació d'aquest plagi es pot realitzar a primer cop d'ull, en observar els noms que hi apareixen i la descripció dels independentistes que tant l'ABC com Alerta Digital denominen com "exterroristes", i que posen en un mateix sac.

J.Pagola: un tectacle del General Galindo a l'ABC

El pseudo-reportatge de l'ABC signada per J.Pagola el desembre del 2013 no contenia cap informació novedosa, ja que aquell informació repetia la de de la versió del digital signada per "Qirze Tristany." Segons el diari una quinzena de membres del secretariat “han col·laborat amb ETA o tenen antecendents amb Terra Lliure”.

Precisament Pagola apareix retratat al llibre Egin investigación: otra forma de periodismo, del qual és coautor el periodista Pepe Rei: Pagola apareix descrit, juntament a José María Zuluaga, com "las dos terminales favoritas de Galindo en ABC."

Quant al periodista que signava l'article d'Alerta Digital el 2012, "Qirze Tristany", es tracta d'un articulista de nom misteriós (només apareix al Google signant aquest article). Es desconeix si es tracta d'un pseudònim del periodista de l'ABC Javier Pagola, circumstància que convertiria aquell plagi publicat a l'ABC en un simple refregit, útil per enverinar la trajectòria de l'ANC o de la CUP.