Llengua
Comencen els actes de renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Amb l’encesa a Prada del Conflent, davant la tomba de Pompeu Fabra.

29/01/2015 Cultura

Aquest cap de setmana s'iniciaran a Prada de Conflent els actes de 46a renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Recorden la figura de Pompeu Fabra i esdevé un compromís amb la llengua, la cultura, l'esport i la natura del nostre país.  L'organització va a càrrec d'una entitat excursionista diferent cada any, i enguany ho farà la Unió Excursionista Llançanenca. És la primera entitat de l’Alt Empordà que ho assumeix i la segona de les comarques nord-orientals.

Els actes se centren en dos caps de setmana a redós de la data del seu traspàs esdevingut el dia 25 de desembre del 1948. Enguany correspon als dies 31 de gener i 1 de febrer, que es visita la seva tomba a Prada de Conflent i allà s’encén la Flama de la Llengua Catalana, que després, tres setmanes més tard, es portarà Montserrat, concretament el diumenge dia 22 de febrer.

A Prada, dissabte, el Casal del Conflent organitza una excursió i també una visita turística a Sant Miquel de Cuixà, Ria i Vilafranca del Conflent. L’endemà diumenge, després de l’encesa de la flama, l’Ajuntament de Prada ofereix una recepció als excursionistes vinguts a l'acte.

El diumenge 22 de febrer la flama es traslladarà a Montserrat on serà rebuda pel Pare Abat i s’oferirà a la missa conventual. A la sortida s’encendrà en una llàntia especialment confegida per aquest acte, hi haurà parlaments diversos i concert coral i la festa acabarà, com és costum, amb un acte acadèmic que s’acull en una dependència del monestir, desprès del qual hi haurà un dinar de germanor.

A redós d’aquests actes Llançà en promourà altres en col·laboració amb l’Ajuntament de la vila, Escola Municipal i d’altres entitats. Hom compta amb el fet que l’escola porta el nom del filòleg. Hi haurà conferències, exposició de cartells i una portada de la flama al monestir de Sant Pere de Rodes el dia 8 de febrer en que es pretén que s’hi arribi des de diverses poblacions de l’entorn i amb la participació de les mateixes

Història de la renovació de la Flama

Va ser el 1968 quan, amb motiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra, que s'encengué per primera vegada la Flama davant la tomba del mestre per part de la seva filla Carola. La flama fou portada per camins de muntanya durant una setmana fins al monestir de Montserrat, amb el qual s'encengué la llàntia votiva que va quedar instal·lada a l'atri de l'església que du la següent llegenda: Flama de la llengua catalana. 'Encesa per la fe, portada per l'esforç i mantinguda per la voluntat d'un poble'.

L'any següent, amb motiu del primer aniversari d'aquell acte, es va acordar que cada any una entitat diferent organitzaria la Renovació de la Flama el diumenge més pròxim a la data de naixement de Fabra, el 20 de febrer de 1868. Així, la primera renovació de la Flama va tindre lloc el 1970.