LLIBRES
Montse Mestre i Casadesús guanya el VII Premi Helena Jubany

L’acte de lliurament del VII Premi Helena Jubany, convocat per l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente es va celebrar ahir, dia 2 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró.

03/12/2014 Cultura

Montse Mestre ha guanyat el VII Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, únic premi existent d’aquestes característiques, amb Tot plegat no és el que sembla, una narració a dues veus que ens conta una història d’intriga en què els fets es van accelerant a mesura que ens acostem a un final totalment inesperat.


Segons ha exposat Elvira Carrió, representant del jurat, Tot plegat no és el que sembla ha estat premiada, d’entre les 74 obres presentades al concurs, per les raons següents:
a) Pel joc de veus narratives que focalitzen el relat a partir de dos punts de vista expressats per boca de sengles personatges que amb un exercici de complexitat, espontaneïtat i senzillesa alhora entrelliguen la narració dels fets amb monòlegs interiors i pensaments sobre les emocions de l’altre.
b) Perquè el text ens ofereix una història d’intriga molt ben estructurada i ben travada, amb un relat internament dinàmic, en què, a mesura que se’n descabdella la trama, es van accelerant els esdeveniments, i les sensacions i emocions dels personatges.
c) Per la varietat i riquesa del llenguatge emprat, reblert d’imatges, i que combina diversos registres i parlars.
d) Per l’ús d’una llengua col·loquial, fresca i genuïna.
e) Per les referències literàries i musicals que conté.
f) Pel seu final inesperat.
g) I pel missatge positiu que ens aporta, com és que l’amor pot canviar el destí de les persones.

La d’enguany és la setena edició del Premi Helena Jubany. En les sis edicions anteriors els guanyadors foren Imma Cabré (amb Gotes que vessen gots), Alfred Quintana (amb L’Alemany és fàcil, 2012), Marina Guardiola (amb Amunt, 2011), Jordi Solé (amb Blanc, 2010), Joan-Lluís Moreno i Congost (amb Compta comptes, 2009) i Xavier Cabús (amb El karma del carnisser, 2008).


Aquest premi literari ha estat creat per mantenir viu el record de l’Helena Jubany i Lorente encomanant el seu gust per la lectura, la creació literària i la narració oral. L’Helena va ser assassinada el dia 2 de desembre de 2001 a Sabadell i tant la policia com la judicatura han desistit d’aclarir els fets i identificar els culpables de la seva mort.