Llibertats
Manifestacions contra la "llei Mordassa" en diversos indrets de la nació

La seva aprovació  suposa un salt enrere de més de 40 anys en els drets civils i polítics fruit de dècades de mobilització i lluita.

19/12/2014 Drets i Llibertats

El proper dissabte hi hauran diverses mobilitzacions arreu dels Països Catalans i també al País Basc, Galícia, Castella i Andalucia contra el projecte de Llei Orgànica de protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, que s´ha aprovat al Congrés dels Diputats i que pot ser aprovada pel Senat en un o dos mesos. Les manifestacions estan convocades per un munt d'organitzacions, sindicats, moviments populars i veïnals.

A Barcelona, la marxa començarà a les 12h a la plaça de la Universitat i a Tarragona  a les 18.00 hores a l'estatua dels Despullats. També hi hauran mobilitzacions a El Vendrell, Alcoi, Castelló, Villena i València.

En concret, la manifestació de València tindrà dos punts de convocatòria diferents, tots dos a les 18 hores. Sota el nom Manifestació Dia internacional dels drets de les persones migrants -Setena Marxa pel Tancament dels centres d'Internament d'Estrangers (CIE)-, partirà des de la plaça de l'Ajuntament, -on se sumaran columnes procedents d'altres barris com Orriols, Olivereta i Benimaclet- fins a la delegació de Govern -en el carrer Colom-, on esperaran concentrats els col·lectius contra la Llei Mordassa. En eixe punt, confluiran tots dos moviments que marxaran de forma conjunta fins a la porta del CIE de Sapadors.

Llei Mordassa suposa un salt enrere de més de 40 anys

Amb aquesta llei, sancionaran per ocupar la via pública i exercir el dret de manifestació o reunió si no es realitza la “comunicació” prèvia als cossos policials; manifestar-se davant del Parlament, o davant dels centres de salut, escoles o altres centres on es duguin a terme serveis bàsics; aturar desnonaments o fer escraches o ocupacions pacífiques d’entitats bancàries; ocupar espais abandonats i sense ús o participar en alguna de les seves activitats i enregistrar actuacions policials desproporcionades, entre altres.

A més a més, els anomenats agents de cossos i forces de seguretat podran: disoldre reunions i manifestacions, junt amb cossos de seguretat privada; retenir persones durant hores, registrar-les i obligar a despullar-se a la via pública si ho creuen convenient i expulsar directament les persones que hagin creuat la frontera, sense respectar el dret d’asil i el conjunt de normes internacionals en la matèria.