ABUSOS POLICIALS
Es compleixen 22 anys de l’assassinat de Pedro Álvarez a mans d’un policia

La família i amics del jove assassinat segueixen demanant justícia a la campanya d’aquest 2014 que porta per lema “22 anys sense Pedro, assassinat per un policia a l’Hospitalet”. La Plataforma Pedro Álvarez és el moviment contra l’abús de poder més antic de tota Europa.

12/12/2014 Drets i Llibertats
La nit del 15 de desembre de 1992, el jove de 20 anys Pedro Álvarez acompanyava a la seva parella Yolanda a casa quan, just després d’acomiadar-se, un cotxe que circulava a gran velocitat va estar a punt d’atropellar-la. Això va desencadenar una discussió que va ser resolta de forma cruel pel conductor, qui li va disparar tres trets al jove, que va ingressar mort a l’Hospital de Bellvitge. Dies després va ser detingut un membre de la policia nacional espanyola, José Manuel S.F, com presumpte autor dels fets, però va ser exculpat per falta “de proves concloents”, encara que totes les evidències apuntaven cap a ell.

El cas Pedro Álvarez va rebre el suport per un ampli moviment social contra l’abús de poder que s’ha convertit en el més antic d’Europa. Milers de persones van sortir al carrer per a demanar justícia pel cas, es van tancar en esglésies i es van entrevistar amb altes personalitats, que van prometre una ajuda que mai va arribar. Al desembre de 1996, Juan José Álvarez, el pare del jove, va iniciar una vaga de fam i va recollir 5000 signatures perquè es reobrís el cas. Dos mesos després d’iniciar-la va aconseguir el sobreseïment amb noves línies d’investigació, però la veritat és que ningú ha comunicat noves notícies als advocats de la família. L’any 2000 l’Audiència Provincial va tornar a arxivar el cas i ara, es troba a punt de prescriure.


La Plataforma sempre ha sostingut que el cas Pedro Álvarez no és un cas aïllat sinó que forma part d’un tipus d’actuacions policials que s’han repetit en diverses ocasions com va succeir en els casos recents del veí del Raval Juan Andrés Benítez va morir a causa d’una pallissa propiciada per part dels Mossos d’Esquadra o el cas de Patricia Heras va ser acusada d’agredir a un guàrdia urbà, motiu pel qual va ser empresonada, tot i que sempre va assegurar que no es trobava en el lloc dels fets (finalment va acabar suïcidant-se per la pressió rebuda).


Un any més, família i amics de Pedro Álvarez convoquen a una nova manifestació en el 22 aniversari de l’assassinat del jove i una setmana d’accions a Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat, incloent dues conferències d’Amnistia Internacional i la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura.


Jornades contra els abusos de poder abusos policials i judicials
DIA 10: 14H. Conferència UB Sociologia, Aula 122.
DIA 11. 19,45H. Conferència Centri Cultural Sant Josep, L’Hospitalet.
DIA 12. 19H. Sopar+passi vídeo+actuació, en el CSO Kasa de la Muntanya, Barcelona.
DIA 13. 11,30H. Bicicletada+vermut, des d’Av. Catalunya 30 fins l’Ajuntament de L’Hospitalet.
DIA 14. 11, 30H. Ofrena floral a Av. Catalunya 30, L’Hospitalet.
DIA 15. 20H. Manifestació, Pl. Universitat (BCN).