Valoració del 9N a Cerdanyola

Ahir9 de Novembre, la ciutadania de Cerdanyola, igual que la resta de ciutadania del país, estava cridada a participar en una votació convocada per la Generalitat de Catalunya sota el nom de procés participatiu i prohibida pel Tribunal Constitucional de manera cautelar. Tot i això, més de 15000 cerdanyolencs i cerdanyolenques van desafiar aquesta prohibició i van votar en algun dels 5 punts de participació habilitats per la Generalitat al nostre municipi. Davant d'aquesta situació, Cerdanyola per la Independència es mostra més que satisfeta i vol exposar que:

1. Degut a la prohibició del Tribunal Constitucional, existien dificultats objectives per a la participació dels cerdanyolencs i cerdanyolenques en el anomenat procés participatiu. La reducció dels punts de votació, la situació en molts casos allunyada dels mateixos, els atacs informàtics soferts a la web del procés o la manca de publicitat van ser alguns d'ells. En aquest sentit, volem denunciar la inacció de l'Ajuntament de Cerdanyola en els punts que els hi exposàrem en reunió a finals d'octubre, amb l'únic objectiu de fomentar la participació ciutadana. El comportament de l'Ajuntament amb aquests punts, que posteriorment es van aprovar al ple en forma de moció, ha distat de ser el desitjable, amb dilacions inacceptables en les respostes o directament amb la negativa a les mateixes.

2. Tot i les dificultats objectives, la participació a la ciutat, com al país, només pot ser catalogada d'èxit rotund. Més de 15000 cerdanyolencs es van atençar a algún dels locals habilitats i la gran majoria d'ells també van refrendar la denúncia feta per l'Assemblea de càrrecs electes de Catalunya a les instàncies europees, exposant que l'Estat Espanyol no deixa al poble de Catalunya expressar­se en un referèndum que pugui tenir totes les garanties democràtiques desitjables.

3. Volem destacar la manca d'incidents i la absoluta normalitat en que va trascòrrer la jornada. Volem agraïr als voluntaris i voluntàries el seu esforç i dedicació per a que la jornada fos, com sempre des de que va començar aquest procés, d'una pulcritud extraordinària.

També volem agrair al poble de Cerdanyola la seva determinació i la seva felicitat alhora de participar d'aquesta jornada històrica.

4. Finalment volem lamentar que s'ha privat a la població d'un debat democràtic sa sobre els pros i contres de les diverses opcions. Aquest és un debat necessari i que creiem que s'està negant d'una forma incomprensible. Creiem per tant, que en el camp dels arguments encara queda terreny per recórrer i desitgem que l'Estat Espanyol no posi més traves a un procés irreversible: el poble de Catalunya decidirà el futur que més li convingui d'una forma lliure i democràtica.

Per tot això considerem que:

1. Ahir es va constatar que les lleis que oprimeixen les llibertats mai no aconsegueixen el seu objectiu. En aquest sentit volem destacar que l'Estat Espanyol va perdre una gran part de la seva autoritat sobre el poble de Catalunya. És d'especial importància aquest fet donades les amenaces proferides durant els darrers dies, amenaces del tot condemnables i fora de lloc. Volem expressar tot el nostre suport als directors, mestres i clàustres dels 5 instituts de Cerdanyola que van actuar com a voluntaris sota una gran pressió.

2. Constatem que el suport a l'opció de la independència s'afiança, també a la nostra ciutat, tot i que considerem que encara es pot fer molta feina en aquest sentit. L'ANC de Cerdanyola ha treballat i continuarà treballat, si cal amb més força, per fer veure als cerdanyolencs i cerdanyolenques que una part molt important de la solució als seus problemes només s'aconseguirà amb les eines d'un Estat independent.

3. Desitjem que de forma inmeditata els partits posin fil a l'agulla per permetre a la població de Catalunya, i també a la de Cerdanyola, decidir de forma definitiva i inapelable el seu futur polític. En aquest sentit reiterem que el nostre full de ruta indica les eleccions amb caràcter plebiscitari com la darrera estació d'aquest procés.