CINEMA
Arriba als cinemes el film “Lasa y Zabala”

“Lasa y Zabala” és una películ·la que narra el segrest, tortura i assassinat de Joxean Lasa i Joxi Zabala pels GAL

16/10/2014 Cultura

Coincidint amb el 31è aniversari del segrest de Jose Antonio Lasa i Jose Ignazio Zabala, demà s’estrena als cinemes el film 'Lasa y Zabala'. La pel·lícula que ha dirigit Pablo Malo i ha estat realitzada per la productora la basca AbraProd (i la catalana Parsimònia) narra el segrest (i posterior tortura i assassinat) de Joxean Lasa i Joxi Zabala la matinada del 16 d'octubre de 1983 a Baiona.

Joxean Lasa i Joxi Zabala, refugiats al País Basc nord des de dos anys abans, sortien d'un bar de Bayona quan van ser segrestats i ficats al maleter d'un Renault 12 blanc i conduïts fins al Palau de La Cumbre, a Sant Sebastià, un edifici deshabitat propietat del Ministeri de l'Interior. Allà, van ser sotmesos a tortures per membres de la 513 Comandància de la Guàrdia Civil de Guipúscoa, al comandament llavors del comandant Enrique González Galindo. Transcorregut més o menys un mes, els dos joves van ser assassinats d'un tret al cap i enterrats en calç viva a Busot (Alacant). Els seus cossos van ser identificats 12 anys més tard. Lasa i Zabala tenien 20 i 21 anys.

La pel·lícula tracta la desaparició dels dos activistes, la identificació dels cossos, 12 anys després, i l'obertura d'un llarg sumari fins al judici que va condemnar al tinent coronel Ángel Vaquero, els guàrdies civils Dorado i Bayo, l'exgeneral Rodríguez Galindo i l'ex governador civil de Guipúscoa, Julen Elgorriaga. El film està protagonitzat per Unax Ugalde, en el paper de l'advocat de les famílies de Lasa i Zabala Iñigo Iruin. Els actors catalans Oriol Vila i Francesc Orella interpreten els papers de Felipe Bayo i Enrique González Gaindo. El rodatge del film va començar a principis d'aquest any.