En un món amb més de 3.500 llengües, moltes d'elles en perill d'extinció, la llengua internacional esperanto porta ja 127 anys intentant esdevenir un vehicle de comunicació que venci les fronteres lingüístiques i pugui contribuir a la construcció d'un món millor. Malgrat no reeixir en l'objectiu principal, la llengua continua viva i demostrant que és una eina molt eficaç per a superar barreres idiomàtiques i comunicar-se amb gent d'arreu del món.
La Kataluna Esperanto-Asocio organitza l'Aplec Internacionalista, una trobada per practicar aquesta llengua d'agermanament i internacionalisme, que compta amb un important antecedent de vida associativa als Països Catalans.
Aquesta trobada se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de setembre a l'Arboç (Baix Penedès), i aplegarà els esperantistes dels Països Catalans. Entre d'altres actres activitats, celebra un cop per any l'Aplec Internacionalista. Es tracta d'unes jornades en les que es difonen els principis de sostenibilitat lingüística i l'esperanto als Països Catalans, i la llengua i la cultura catalanes als participants estrangers. És per això que sempre procurem organitzar-lo amb col·lectius de la vila que acull l'aplec. Normalment hi participen unes 80 o 100 persones d'arreu del món. La trobada compta la col·laboració de l'Ateneu Arbocenc i es portaran a terme tallers de danses, xerrades, convidats i concerts, entre els quals el de l'occità Joan Marc Leclercq, amb repertori en esperanto.
Enguany tindrà lloc a l'Arboç, al Baix Penedès. Les edicions han estat a Mataró (2005), Barcelona (2005), Canet de Mar (2006), Vallgorguina (2007), Benicàssim (2008), Barcelona (2009), Reus (2010), Sant Andreu Salou/Cassà de la Selva (2011) i Canet de Mar (2012).
L'aplec coincidirà amb la Trobada Ibèrica, que organitzen de manera rotatòria tres associacions esperantistes de la península: la catalana, la Hispana Esperanto-Federaci- i la portuguesa -Portugala Esperanto-Asocio. Concretament, l'associació catalana ha estat sempre independent de l'espanyola, des de l'any 1904, quan es va fundar a Ceret (Vallespir).
Nació Digital assenyala sobre aquesta trobda que per a l'edició d'enguany de l'Aplec s'espera la participació d'un centenar de persones, amb presència confirmada de tota la península, d'Occitània i del Piemont, però possiblement també d'Algèria i el Senegal.
La notícia d'aquest digital també destaca que la Kataluna Esperanto-Asocio va crear la sectorial Esperantistes per la Independència dins de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que entre altres activitats genera recursos en esperanto a favor del dret a decidir. Tanmateix, oficialment l'associació “no es posiciona políticament”, però sí que “pren partit davant conflictes lingüístics”, com la lluita dels mestres balears o la polèmica del lapao, però sempre reconeixent que “hi ha gent a l'associació que no té per que ser independentista”.