Fotografia
Una fotografia del Pedraforca, millor imatge del patrimoni natural catalÓ

Es donen a conèixer les fotos guanyadores de l’edició catalana de Wiki Loves Earth en un acte al Palau Robert de Barcelona · Amb 6.323 fotos presentades, els territoris de parla catalana són els quarts més actius del món

03/07/2014 Comunicaciˇ
Fotografia guanyadora: Pedraforca, per Miquel Pons (CC-BY-SA 3.0) Fotografia guanyadora: Pedraforca, per Miquel Pons (CC-BY-SA 3.0)

Una imatge del Pedraforca feta pel fotògraf Miquel Pons ha estat escollida com la guanyadora del certamen fotogràfic Wiki Loves Earth 2014 d’àmbit català. El jurat ha hagut d’escollir aquesta fotografia entre les 5.300 imatges presentades de 445 llocs diferents fetes per 75 participants de l’edició catalana. En tots els territoris de parla catalana se n’han presentat un total de 6.323.

Wiki Loves Earth pretenia millorar la cobertura gràfica de la Viquipèdia sobre els elements del patrimoni natural, a través d’un concurs fotogràfic durant tot el mes de maig. La natura és de tots i la Viquipèdia també estima la natura. Per això ha engegat aquest concurs arreu del món per descobrir el patrimoni natural i poder compartir les fotografies, que serviran per il·lustrar la Viquipèdia i qualsevol altre projecte de coneixement lliure. En el cas de Catalunya Wiki Loves Earth està organitzat per Amical Wikimedia i la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que se suma a altres iniciatives que s’estan duent a terme a l’administració.

Per a Catalunya el concurs proposava quasi 2.000 llocs a fotografiar entre espais naturals protegits i altres elements naturals catalogats. Segons Àlex Hinojo, responsable de projectes d’Amical Wikimedia, “aquest tipus de concursos van molt bé per donar a conèixer el nostre patrimoni a un públic més ampli, i també per documentar el seu estat per a generacions futures”.

Wiki Loves Earth es va iniciar l’any 2013 com una prova pilot a Ucraïna i aquest any s’ha obert a nivell mundial. S’ha organitzat de forma federativa amb un nivell local i un d’internacional. Hi ha diferents categories de participació i premis, i un jurat escollirà els guanyadors del concurs local i també els seleccionats per participar en el concurs internacional. El jurat català estarà format per fotògrafs, professionals de medi ambient i usuaris experimentats de Wikimedia.

A continuació presentem les fotografies finalistes seleccionades pel jurat, que considera que és una magnífica mostra de la diversitat del patrimoni natural de Catalunya. Hi ha premis per diferents categories, premi absolut de Catalunya i premis pels set àmbits territorials.