Repressió
El tribunal especial espanyol condemna Pablo Hasél a dos anys de presó

L'Audiència Nacional espanyola dicta la sentència contra el cantant per les lletres de les seves cançons amb crítica i denúncia política

01/04/2014 Drets i Llibertats
El tribunal especial espanyol condemna el cantant Pablo Hasél a dos anys de presó El tribunal especial espanyol condemna el cantant Pablo Hasél a dos anys de presó

Pablo Rivadulla, conegut com Pablo Hasél com a cantant, va ser jutjat el passat 10 de març a l'Audiència Nacional espanyola acusat d'"enaltir el terrorisme" amb les seves cançons.

Pablo Hasél fou detingut a Lleida el 4 d'octubre de 2011 per la policia espanyola acusat d'"apologia del terrorisme" en les lletres de les seves cançons, i posteriorment enviat a l'Audiència Nacional d'Espanya. El següent dia, després d'haver declarat, va ser posat en llibertat amb càrrecs. Un any més tard van detenir  el seu productor musical.

Condemna política des del tribunal especial de Madrid

El tribunal especial li ha imposat ara dos anys de presó amb una sentència en què els magistrats Alfonso Guevara, Guillermo Ruiz Polanco i Antonio Díaz Delgado destaquen que la principal prova de càrrec ha estat la seva declaració "incriminatòria", ja que el mateix raper va reconèixer en el judici l'autoria de les seves cançons. Pablo Hasél es va defensar argumentant que el que havia fet era "executar la seva llibertat d'expressió, i de creació com a artista."

El tribunal, per tal de justificar la condemna contra el cantant, descarta que els missatges difosos en les cançons que va penjar a YouTube estiguin emparats per la llibertat d'expressió i sosté que hi "batega d'una manera patent el discurs de l'odi." Una valoració subjectiva i moguda per motivacions polítiques, ja que Hasél reclama valors com la humanitat, la solidaritat i la justícia social en les seves lletres.

Segons els magistrats del tribunal especial, habituats a dictar sentències de clar contingut polític, "No és admissible en l'àmbit de la llibertat d'expressió incitar a la violència o realitzar un discurs d'odi."