Gènere
8 de març: Dones lliures, feministes i desobedients!

Col·lectius i organitzacions es mobilitzen arreu del país en motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores. Podeu consultar tota la programació aquí.

07/03/2014 Gènere

Sota el lema 'Dones lliures, feministes i desobedients! Per canviar-ho tot!', l'Esquerra Independentista als Països Catalans ha organitzat una gran diversitat d'actes que es duran a terme durant el mes de març. L'objectiu és denunciar i crear consciència respecte la situació que pateixen les dones en l'actualitat, així com rebutjar la contrareforma de la llei d'avortament, actualment en procés d'aprovació.

L'Esquerra Independentista, a través d'un manifest unitari, ha volgut centrar l'atenció en la denúncia del paper explotador i dominant del sistema capitalista a través del patriarcat. Ha posat de manifest el paper retroalimentador d'aquests dos sistemes en constant interacció i en relació a altres formes d'opressió determinades per factors com la procedència, l'ètnia, la classe o la sexualitat.

Les organitzacions també han volgut evidenciar les repercussions de les retallades a la classe treballadora, especialment a les dones, que 'estan pagant les conseqüències més dures de la despossessió per part de la burgesia i el capital', veient retallades les ajudes a la dependència i a la maternitat, la sanitat i educació, les polítiques d'igualtat o en prevenció de la violència masclista. També han fet referència als efectes de la reforma laboral com l'augment de l'exclusió del treball assalariat evocant al treball domèstic no remunerat o el creixement de l'escletxa salarial entre homes i dones.

Els signants també han denunciat l'augment de les agressions i assassinats masclistes, així com la contrareforma de la llei d'interrupció voluntària de l'embaràs que 'pretén acabar amb el dret al propi cos de les dones, infantilitzar-nos, i fer-nos meres reproductores de la força de treball tot relegant-nos a l'àmbit domèstic.' Les organitzacons han qualificat la llei de classista ja que, segons el manifest, únicament permetrà avortar a aquelles dones que tinguin diners, evocant a les dones amb menys recursos a avortar de manera clandestina i en condicions perilloses. Des de la Esquerra Independentista han volgut fer una crida a seguir batallant per construir noves formes de relacions i aconseguir la igualtat i la corresponsabilitat tant en el món laboral, social, personal i familiar.

Retrocés històric en els drets de les dones

El jovent independentista, Arran, també han publicat mitjançant el web, un comunicat on exigeixen el dret al propi cos, denunciant la contrareforma de l'avortament presentada pel Partit Popular i avalada per Unió Democràtica de Catalunya (UDC). 'Aquest avantprojecte de llei suposa un retrocés històric en els drets de les dones, aconseguit desprès d’anys i anys de lluita feminista', assegurant que suposa el control de l'Estat i l'Església sobre els cossos de les dones, així com posar en risc la salut d'aquestes. Els joves han assegurat que continuaran organitzant-se per tal de garantir tota una estructura de suport mutu per a aquelles dones que vulguin avortar i no puguin fer-ho.

El Moviment de Defensa de la Terra, també ha fet una crida mitjançant les xarxes socials, a manifestar-se arreu del país per reivindicar l'alliberament de gènere i contra lleis retrògrades que impedeixen les dones decidir sobre el seu propi cos.

Actes reivindicatius i commemoratius omplen l'agenda dels Països Catalans

L'Esquerra Independentista, com cada any, ha convocat pel proper 8 de març diverses manifestacions i activitats diverses al llarg de tot el mes, organitzades des de diferents àmbits i destinades a un públic divers. Les diferents activitats aniran des de xerrades, tallers, cinefòrums, jornades feministes o performances, a actes de caire més commemoratiu, com les marxes de torxes, àpats populars o concerts.

Un any més, coincidint amb la diada, també es celebrarà la 4ª edició de les Jornades Feministes Autònomes “Se va a armar la gorda” per a dones, lesbianes i trans que tindran lloc del 7 al 16 de març a Barcelona. Com ja és tradició, les jornades començaran amb la manifestació nocturna “Fem-nos fortes, fem-ho juntes, la nit és nostra” la nit del 7 de març. Enguany també comptaran amb una sessió d'entrenament d'autodefensa feminista prevista pel proper 11 de març amb l'objectiu de crear un espai on 'poder desfer-nos d’aquesta carcassa de cossos dèbils, agredibles i dòcils en la que ens ha empaquetat el patriarcat', assegurant que 'ni ens creiem ni volem aquesta llosa. Creiem en la nostra capacitat de saber el que volem i el que no, de decidir, de posar límits, de cridar i defensar-nos físicament'.

Manifestacions i concentracions pel dissabte 8 de març:

BARCELONA: 17.30h. a Plaça Universitat

TARRAGONA: 19.00h. a l'estàtua dels Despullats

VALÈNCIA: 19.00h. als Jardins del Parterre

ALACANT: 12.00h. a la plaça de l'Estrella

PALMA: 12.30h. a la Plaça Espanya.

LLEIDA: 19.00h. A la Plaça de la Catedral

GIRONA: 12.00h. A la Plaça de la Catedral

Podeu consultar detalladament la resta d'actes convocats arreu del país aquí.