Xirinacs
Pròleg de Xirinacs a "El primer antecendent de l'escriptura" de l'arqueòloga Denise Schmandt-Besserat

Brauli Tamarit ha difós la importància d'aquesta pròleg de Xirinacs, considera que "Tanmateix, és la demostració que els éssers humans, fa milers d'anys, organitzaven la seva economia d'una forma diferent a l'actual"

20/02/2014 Cultura

Un escrit d'en Lluís M. Xirinacs prologa l'article titulat "El primer antecendent de l'escriptura", de l'arqueòloga francesa Denise Schmandt-Besserat, que informa de les seves investigacions dins l'antic territori de Mesopotàmia, per tal d'esbrinar l'origen de l'escriptura humana.

Schmandt-Besserat va esbrinar, segons indica un escrit de Brauli Tamarit Tamarit, que com a resultat de la seva investigació, no només l'origen de l'escriptura, sinó també el de la moneda. Una moneda nominativa que deixa prova jurídica de cada intercanvi i que va ser vigent durant milers d'anys a les antigues ciutats de l'Àsia Sud-occidental, fins a la invenció del diner anònim, fa uns 4300 anys, coincidint amb l'aparició dels primers imperialismes coneguts.

L'article de la Denise va servir, a l'equip encapçalat per l'Agustí Chalaux i el mateix Xirinacs, com a demostració de l'existència d'una edat d'or on el diner no era d'or ni d'argent, però on imperava la pau i la responsabilitat, tal com un Agustí jove va aprendre del gran banquer i amic Horace Finaly, seguint la tradició oral no escrita dels grans banquers.

Brauli Tamarit Tamarit, que ha difós la importància d'aquesta pròleg, considera que "Tanmateix, és la demostració que els éssers humans, fa milers d'anys, organitzaven la seva economia d'una forma diferent a l'actual. Que, tot i haver mercat, la corrupció econòmica i política no és un fet necessàriament consubstancial a l'ésser humà i que, si tenim la voluntat política per fer-ho, podem revertir la situació iniciada fa uns 4300 anys, amb l'ajut de la telemàtica."

L'article sencer es troba en català, castellà, anglès i francès, i més resumit en alemany i romanès dins del lloc web de l'Escola Finaly (en català a http://ca.finaly.org/index.php/El_primer_antecedent_de_l%27escriptura). Podeu trobar també l'article en català i castellà dins del lloc web del Centre d'Estudis Joan Bardina (en català a http://bardina.org/padectin.htm).