Garzón
Tercer escarni contra Garzón a l'Argentina

Per tercer cop en un mes, internacionalistes solidaris i a favor dels drets humans van dur a terme un escarni contra Baltasar Garzón durant un acte en què aquest dimecres l'exmagistrat havia de ser homenatjat a la ciutat argentina de Mar del Plata

21/10/2013 Drets i Llibertats

Persones vinculades al col·lectiu Euskal Herriaren Lagunak van escridassar Garzón per tercer cop en menys d'un mes a l'Argentina.

El passat dimecres Garzón havia de ser homenatjat aquest cop com "Visitant il·lustre" al Consejo Deliberante de la ciutat de Mar del Plata. Just en iniciar-se l'acte l'exmagistrat va ser interpel·lat pels solidaris, que el van acusar de ser responsable que centenars de detinguts hagin estat torturats i empresonats en base a les seves doctrines en lluita contra l'independentisme basc.

Els assistents van realitzar crits contra l'exmagistrat, que va escoltar com li etzibaben "Com als nazis et passarà, on vagis t'anirem a buscar."

Garzón va respondre a les persones que denunciaven la tortura a l'Estat espanyol de "nazis",  justificant que "Els intolerants interrompen aquests actes democràtics en què tots poden dir la seva. Tant de bo poguéssim debatre i no cridar."

La denúncia de la tortura fa suspendre dos actes més suspesos a la tarda

Els actes previstos a la tarda en què Garzòn també havia de participar, un al Rectorat de la Universitat Nacional de Mar del Plata i un altre a l'Espai Cultural Unzué, van ser suspesos.

Un escarni continuat

Fa pocs dies Garzón ja va haver de cancel.lar la seva participació en un col·loqui a Buenos Aires. També va haver d'abandonar un programa de ràdio a la capital argentina per la porta de darrere i escortat per la policia, el passat mes de setembre.

Anteriorment, l'agost del 2012 persones de diversos col·lectius van aprofitar la presència de Garzón a l'acte de la Comissió Provincial per la Memòria, realitzat a La Plata, per denunciar públicamente el paper d'aquest jutge en la repressió i la tortura a l'Estat espanyol.web Tal i com com explicar Resumen Latinoamericano, s'hi van llençar octavetes i les intervencions de diverses persones van recordar  l'autoria de Garzón en el macrosumari 18/98 contra independentistes bascos, i altres implicacions en la vulneració dels drets humans amb l'aleshores magistrat de l'Audiència Nacional espanyola.