Memòria històrica
Homenatge pel 75è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals, a Barcelona

El dissabte 26 d’octubre a les 11h es realitzarà un Homenatge a les Brigades Internacionals, al  Monument a les Brigades Internacionals situat a la Boca del túnel de la Rovira de Barcelona

21/10/2013 Història

Amb motiu de l’aniversari del comiat dels i les brigadistes internacionals que van defensar la República contra els sublevats feixistes es realitzarà aquest acte, davant de l’escultura David i Goliat, monument fet per l'escultor Roy Schifrin en homenatge a les Brigades Internacionals. Aquesta escultura, inaugurada el 28 d'octubre de 1988, va ser finançada per l'associació que agrupa un dels contingents que en van formar part, el Batalló Abraham Lincoln, format per nord-americans i per la Spanish Civil War Historical Society.

Segons ha anunciat el Memorial Democràtic, durant l’acte s’interpretaran cançons i discursos de l’època, i en la cloenda de l’acte es farà una ofrena floral en reconeixement i homenatge a tots aquells que arriscaren la seva vida lluitant per la llibertat.

L’homenatge comptarà amb una participació institucional i de la societat civil, en què hi participaran de Josep M. Álvarez, secretari general de la UGT; Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO; Oriol Junqueras, president d’ERC; Pere Navarro, primer secretari del PSC-PSOE; Josep Nuet, secretari general d’EUIA; Joan Herrera, secretari general d’ICV;  i  les intervencions finals de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, així com de Xavier Trias, alcalde de Barcelona.

Comiat de les Brigades Internacionals

El  28 d'octubre de 1938, es va organitzar a Barcelona un multitudinari acte de comiat dels Brigades Internacionals, on van desfilar els soldats internacionals que marxaven del país. La retirada havia estat anunciada i propiciada pel president de la República espanyola, el Doctor Negrín, el 21 de setembre de 1938 a la Societat de les Nacions.

Acte a Montornès del Vallès

Per una altra banda, les organitzacions Terre de Fraternité/Terra de Germanor i Associació 14 d'abril, en la col·laboració de l'Ajuntament de Montornès del Vallès, realitzaran un acte d'homenatge a les Brigades Internacionals el proper dia 28 octubre a partir de les 17,30 horesque, que tindrà lloc al Teatre Municipal d'aquesta localitat.

L'acte està emmarcat en la commemoració del 75 aniversari de la Batalla de l' Ebre i de la Retirada de les Brigades Internacionals. I es preveu que també es realitzarà a diferents municipis del nostre país amb la participació de brigadistes, familiars i membres de diferents entitats i col·lectius. L'acte consistirà en una reflexió pública sobre "L'apologia del feixisme en l'actualitat i com afrontar-ho."