Illes Balears
Una manifestació per a la història

Les Illes Balears acolliran diumenge una manifestació massiva que serà el punt àlgid de la vaga indefinida

28/09/2013 Educació

Els mestres i professors de les Illes Balears estan fent història. I ja fa dues setmanes. 15 dies de vaga indefinida per l'educació i per la llengua. El punt àlgid d'aquesta lluita arribarà diumenge 29 de setembre amb una manifestació que es preveu multitudinària i que marcarà un abans i un després en la mobilització dels docents.

"Contra la imposició defensem l'educació" serà el lema de la marxa, que sortirà a les 18h a la Plaça d'Espanya de Palma, de Vara de Rey d'Eivissa, de la Plaça Constitució de Formentera i del carrer Vives Llull de Menorca.

Una mobilització que té dos himnes: La sempre vigent Estaca de Lluís Llach i una nova cançó dels Catarres que es diu "Seguirem lluitant". Una mobilització, també, que té milers de suports arreu dels Països Catalans. Bona prova d'això és la caixa de resistència que ha de permetre als mestres seguir amb una vaga indefinida que té molts costos econòmics per a ells.

L'onada de solidaritat ha estat tan àmplia que les aportacions (personals i col·lectives) no s'aturen i només fan que créixer. Fins al punt que ja porten, un mes després de la seva creació, 220.000 euros. Una quantitat que seguirà augmentant. Només la panera solidària de Som Països Catalans ja hi aportarà més de 1.800 euros.

Una manifestació "amb una dimensió històrica sense precedents"

La manifestació de diumenge té el suport de bona part del teixit associatiu i sindical de les Illes Balears. L'Obra Cultural Balear (OCB) ha fet una crida a la participació a la manifestació per denunciar les agressions, assenyalar-ne els culpables i continuar desvetllant consciències.

Per l'entitat, la vaga impulsada per l'Assemblea de Docents està sent "un èxit històric" i que té "una dimensió històrica sense precedents" que "donarà fruits a mitjà termini". Per això anima a continuar les mobilitzacions populars per denunciar "els retrocessos i agressions" del govern de José Ramón Bauzá.

Segons l'OCB, la gran mobilització popular en defensa de l’ensenyament i de la llengua catalana ja ha aconseguit "posar al descobert, fins i tot per a una bona part dels seus votants, l’obsessió malaltissa de Bauzá per acabar amb tot allò que tengui a veure amb les arrels del nostre poble i evidenciar la seva incapacitat per dirigir un Govern que defensi els interessos d’aquí".

El secretariat provisional de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ANC de Mallorca) també ha fet una crida a acudir a la manifestació en suport a la vaga indefinida dels docents.

De la seva banda, STEPV (País Valencià), USTEC-STEs (Catalunya) i STEI (Illes Balears) han anunciat que participaran conjuntament a la manifestació. Una representació dels dos sindicats viatjaran a Palma i tots tres sindicats portaran una pancarta conjunta amb el lema “La nostra llengua, la nostra escola, pels drets socials i lingüístics".

Des de l'inici del conflicte els tres sindicats s'estan coordinant per aconseguir que la vaga indefinida sigui un èxit i per constituir comissions de suport a Catalunya i País Valencià. En els propers dies estan convocats actes a diverses localitats d'aquests dos territoris per mostrar la solidaritat amb la lluita del professorat, de la comunitat educativa i de la societat de les Illes Balears.

Els jubilats criden a mobilitzar-se

La Plataforma d'Associacions de Jubilats i Pensionistes de Mallorca ha animat els ciutadans a participar a la manifestació de diumenge a favor d'una escola pública i de qualitat. Els jubilats han donat suport als professors i els han agraït els seu compromís mentre que han denunciat la imposició "antidemocràtica" del decret del trilingüisme i la manca de voluntat negociador adel Govern.

"Si aquest projecte educatiu, anomenat TIL, no és revisat, el fracàs escolar està garantit", avisa la plataforma, que a més considera que el PP pretén minvar els recursos necessaris per "garantir el manteniment d’una escola pública de qualitat al servei de les classes socials amb menys recursos econòmics".

En aquest sentit, vincua "la crisi econòmica que les institucions capitalistes han provocat" amb "la degradació del sistema públic educatiu" i denuncia "l’agressió neoliberal capitalista que ara afecta el sector públic educatiu" i que s’ha d’emmarcar en "una ofensiva que té per objectiu engrandir la desigualtat entre les classes socials". Segons la plataforma, si Bauzá ignora el clam de la comunitat educativa podrà ser acusat de ser "un fanàtic o un boig".

Manifestació a Barcelona

Coincidint amb la manifestació de diumenge a les Illes Balears, un grup d'organitzacions i sindicats ha convocat una concentració a Barcelona també a les sis de la tarda.

La protesta vol donar suport a la vaga indefinida del professorat de les Illes i mostrar el rebuig a les polítiques educatives i lingüístiques del Govern de les Illes Balears i del govern espanyol que "suposen un atac sense precedents a les condicions laborals del professorat, a la qualitat de l'ensenyament, als drets de l'alumnat i de les famílies i a la normalització i recuperació de la nostra llengua".