Participar per incidir
16/08/2013 Pau JuvillÓ

El dissabte 17 d’agost, dins del marc de la Universitat Catalana d’Estiu, el Casal Jaume I de Perpinyà ha organitzat, conjuntament amb d’altres entitats confletines, un assaig per a preparar el tram nord de la Via Catalana a la que seguirà el 10, en aquest cas de setembre, una cadena a Palma que culminarà amb la formació d'un mapa humà dels Països Catalans.

Al dia següent de l’acte a les Balears, l’onze de setembre, el Casal de Perpinyà noliejarà transports col·lectius fins el Portús per allargar la Via Catalana cap a la Catalunya Nord i posar de manifest que, tal i com diuen: “Malgrat la frontera que ens separa de nosaltres mateixos des de fa tres segles i mig, malgrat tants esdeveniments històrics que ens han portat sovint per camins diferents, la percepció de formar una unitat com a mínim cultural i lingüística mai no ha desaparegut”.

Al nord del País Valencià, el ramal de la via d’aquesta part de país l’iniciaran la família de Guillem Agulló, una unió entre el Principat i el País Valencià carregada de simbolisme. La cadena tindrà també d’altres ramals que no previstos inicialment per l’ANC, com són el que encerclarà la seu de la Caixa a Barcelona i el que envoltarà l’Hospital Josep Trueta de Girona (que amb tota probabilitat es complementaran amb d’altres arreu).

Així, malgrat l’Assemblea Nacional Catalana deixa clar que l’únic marc de referència és el Principat de Catalunya, serà la mateixa organització popular qui desbordarà aquest esquema i posarà en l’imaginari col·lectiu el conjunt de la nació complerta així com la necessitat d’acompanyar el procés d’un projecte de justícia social.

Segurament es un inici tímid, amb limitacions i contradiccions, però no deixa de ser una bona noticia pels que creiem en el treball de base, que una part important de societat organitzada aposti per la reivindicació del conjunt dels Països Catalans i lligui la seva emancipació nacional amb la demanda de la justícia social en el marc de la que serà, de ben segur, una de les mobilitzacions populars mes importants dels darrers anys al principat.

Una mobilització on hem de fer sentir la nostra veu, incidint discursivament en el procés sobiranista i aportant allò que l’Esquerra Independentista porta anys i panys defensant, la necessitat de lligar aquesta emancipació nacional a la social.

I després que? Doncs a seguir treballant com fins ara perquè com deia Antoní Massaguer “Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi”.

Per això, que proposem que les diverses plataformes ciutadanes que treballem a la ciutat ens trobem el dia 9 de setmebre per envoltar el CAP de Cappont i mostrar així la nostra total oposició a la política de retallades i al retrocés de drets socials que està portant a terme el govern de CiU, amb el vist-i-plau d'ERC. Cada un dels moviments socials tindrà un espai per explicar, breument, la situació en la que es troba.