Casals i Ateneus
L'Ajuntament de Manresa es posiciona per una solució dialogada sobre el nou local de la Sèquia

Reconeix l'ateneu popular com un espai beneficiós per a la ciutat

18/05/2013 Drets i Llibertats
Manifestació en contra del desallotjament de la Sèquia Manifestació en contra del desallotjament de la Sèquia | Autor: @lituspropaganda

L'Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat una moció de la CUP, en el ple de dijous, en la qual reconeix l'ateneu popular La Sèquia com un espai beneficiós per a la ciutat i es posiciona a favor d'una solució dialogada a l'ocupació de l'antic col·legi de les monges josefines i "a favor d'utilitzar les vies de mediació i evitar així un desenllaç conflictiu", segons informa Regió7.

La moció aprovada considera l'ateneu -al qual s'hi accedeix pel carrer d'Amigant- un espai "necessari" per al teixit social de Manresa i en particular per als veïns i veïnes del Barri Antic. D'aquesta manera, tots els grups polítics reconeixen que les activitats que s'hi fan contribueixen al benestar, a la dinamització cultural i a la inclusió social de les persones de la ciutat i que en aquest espai es promouen "valors de respecte per les persones i l'entorn, i actua en benefici públic".

Va ser un col·legi de monges, després una residència d'avis i, posteriorment, un espai buit durant més de vuit anys. Fa un any i mig va ser ocupat i vuit entitats han dinamitzat l'espai fins a convertir-lo en el punt amb més activitat social del Barri Antic, un fet sense precedents a la ciutat.

Actualment, a l'ateneu s'hi troba la seu de vuit iniciatives molt diferents que tenen com a punt en comú proposar alternatives al sistema capitalista. Són la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC Bages); la cooperativa de consum responsable i de proximitat La Guixa; A bona hora, ecoxarxa del Bages de moneda social; Manrússia Van del Pal, colla bastonera autogestionada; Alternativa Cultural, grup de cultura popular; el col·lectiu feminista Acció Lila; l'assemblea de joves de l'esquerra independentista Arran i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC Manresa). També s'hi pot trobar una biblioteca, una ludoteca i un rocòdrom. S'hi fan xerrades, tallers i tota mena d'actes culturals.

Fent ús del reglament de participació ciutadana, Núria Canal va defensar la feina feta al nou ateneu i que això suposa que "Manresa necessita avançar amb la llei o contra ella". Canal va descriure l'espai ocupat com "un motor de canvi social". L'edifici ocupat és propietat de l'Instituto de Religiosas Hijas de San José de Madrid i fa 8 anys que roman buit. Els col·lectius que l'ocupen han denunciat que en aquest temps el seu deteriorament s'ha accelerat i defensen que, des que en fan ús, han estat reformant, renovant i mantenint l'edifici.