Homenatge
Entrevistem els realitzadors del documental d'homenatge a Josep Serra “Cala”

"La generació del Cala va fixar les coordenades polítiques d’una part important de l’independentisme, i sobretot va saber adaptar-se amb molta reflexió i coherència, sense renúncies i sense dogmatismes a cada moment històric"

02/05/2013 Comunicació

David Andreu, que havia militat a Maulets i actualment ho fa a ARRAN i Josep Sabaté, que també militava a Maulets i ara col·labora a la CUP de Barcelona al districte de Sants han donat vida al documental "Llavors de llibertat. Cala i la generació oblidada" en homenatge a l'independentista català Josep de Calassanç Serra i Puig "Cala" que ens va deixar el passat 18 de desembre de 2011. El reportatge es podrà veure ben aviat a Perpinyà i Barcelona, un cop finalitzi el procés de finançament, així ens ho han manifestat en una entrevista que publiquem a Llibertat.cat

Recorden que fa dies van engegar una campanya de finançament col·lectiu, o micro-mecenatge, a través de la plataforma Tot Suma, amb la qual esperen aconseguir 5.000€ que ens permetin fer-lo possible. Allà, fins el 24 de maig i de manera senzilla, qualsevol persona pot fer aportacions econòmiques de quantitats molt diverses a canvi d'unes recompenses.

A l'entrevista, David Andreu i Josep Sabaté assenyalen que "quan va morir el Cala de seguida vam tenir clar que calia preparar alguna cosa que servís d’homenatge, que deixés constància de la trajectòria d’una generació que ha estat cabdal per al nostre país i alhora desconeguda", ja que consideren que "és gràcies a aquesta generació – a les persones que surten al documental i a moltes altres que no hi surten – que avui aquests plantejaments polítics segueixen vius, la seua lluita ha forjat els fonaments de l’independentisme d’esquerres sense claudicacions". Tot i remarcant, que als 70, aquestes persones  no van claudicar davant les renúncies de la transició i van pagar un preu molt alt per mantenir-se fermes a uns plantejaments que en aquell moment van ser molt minoritaris: independència dels Països Catalans, el socialisme, l’oposició a la Constitució espanyola i als estatuts autonomistes...

Reconeixen que la tasca de recerca gràfica de l'època ha esta complicada, ja que "amb la clandestinitat de finals de franquisme i transició, era perillós guardar gaire informació, i a més, els cops repressius també van fer desaparèixer material. Per altra banda, també perquè els propis militants, en aquell moment, no eren del tot conscients de la transcendència de les seves activitats. Una transcendència històrica que, amb projectes com aquest, avui volem reivindicar".

Una de les coses que han aprés en aquest reportatge i que consideren possiblement la part més important i admirable és "la coherència i la trajectòria d’aquesta generació. Nosaltres segurament hauríem de ser molt més humils. La generació del Cala va fixar les coordenades polítiques d’una part important de l’independentisme, i sobretot va saber adaptar-se amb molta reflexió i coherència, sense renúncies i sense dogmatismes a cada moment històric".

I allò que els ha impressionat més, remarquen que ha estat "el compromís, la fermesa i sobretot la humilitat, del Cala, però també de la Dolors, l’Eva, la Blanca, la Carme, el Pere Iu o el Marinu... Gent discreta i molt militant que ha fet el que ha considerat necessari en cada moment".

Pel que fa al Cala, manifesten que "estem parlant d’una persona molt militant i alhora molt humana i molt propera; pot semblar un personatge molt polièdric però en realitat totes les cares s’articulen d’una manera molt coherent i amb un objectiu molt clar".

El vídeo segueix el camí del Cala, que de ben jove s’implica en la militància política. Primer, en l’aparell de propaganda clandestina, en els darrers temps de l’Assemblea de Catalunya i en el Comitè Català Contra la Constitució Espanyola. Més tard, en la fundació de Terra Lliure. I quan es veu forçat a refugiar-se a Catalunya Nord, lluny d’abandonar la lluita, s’involucra en diverses iniciatives culturals que amb el temps han esdevingut pilars bàsics per al teixit social i polític nord-català, com Aire Nou de Bao o Arrels.

Les imatges viatgen al Fossar de les Moreres, que va esdevenir punt neuràlgic per a l’independentisme i  el monestir de Cuixà, que va jugar un paper clau en l’acolliment de refugiats. També descobrirem els búnquers del cap de Leucata, on s’hi entrenaven escamots de Terra Lliure. El documental es porta al Castell de Rià, on el 1979 va tenir lloc la fundació d’Independentistes dels Països Catalans (IPC) i  a la Roca de Gavà, un escenari d’intenses lluites obreres estretament connectades al moviment independentista.

Persones entrevistes al documental

El documental Llavors de llibertat va començar-se a gravar la primavera del 2012. Durant aquest any de gravacions i entrevistes, al nord i al sud de l’Albera, hem fet un recorregut pde la mà d’algunes de les persones amb qui el Cala va compartir la vida i la lluita: Blanca Serra, Eva Serra, Dolors Serra, Carme Travesset ‘la Petita’, Josep Vidal ‘el Marinu’, Pere Iu Baron, Marcel Casellas, Aleix Renyé, August Gil Matamala, Pere Manzanares i Hervé Pi.

Comissió Homenatge Cala

El març de 2012, mesos després de la mort de Josep de Calassanç Serra i Puig "Cala" va començar a caminar la ‘Comissió Homenatge Cala’, amb la intenció d’organitzar diferents actes d’homenatge. Aquesta comissió està formada per: Aire Nou de BaoArrels Casal de Perpinyà, Catalunya Nord per la Independència (ANC), La Llibreria, CAL, Alerta SolidàriaLlibertat.cat, iCentre de Documentació Maria Mercè Marçal i la Xarxa d'entitats cíviques i culturals dels Països Catalans I un dels seus principals projectes és el documental Llavors de llibertat.

En el bloc "Llavors de Llibertat" es podrà conèixer les darreres fases d’aquest projecte, on també s'hi publicaran diferents materials i articles.