XENOFÒBIA
Xavier Garcia Albiol serà jutjat per incitar a l'odi

L'alcalde de Badalona va repartir l'any 2010 pamflets electorals que vinculaven gitanos romanesos amb delinqüència

13/04/2013 Drets i Llibertats
Díptic xenòfob repartit per García-Albiol Díptic xenòfob repartit per García-Albiol

El Jutjat d'Instrucció número 2 de Badalona ha decretat l'obertura del judici oral contra l'alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol (PP), per repartir l'any 2010 al costat de la líder del partit a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, pamflets electorals que vinculaven els gitanos romanesos amb els problemes de seguretat i delinqüència de la ciutat.

La jutge considera "sòlides i consistents les acusacions formulades" per la Fiscalia i l'acusació particular - SOS Racisme Catalunya - que atribueixen a Albiol un delicte de provocació a l'odi, a la discriminació o a la violència pel qual sol·liciten per l'ara alcalde un any de presó.

També s'indica en el mateix escrit que l'òrgan competent és el Jutjat Penal de Barcelona i adverteix que contra aquesta decisió d'obertura de judici oral - que encara no té data prevista - no es pot interposar cap recurs.

En un comunicat emès avui, SOS Racisme Catalunya s'ha felicitat per l'obertura del judici i per ser "la primera vegada a Catalunya i a la resta de l'Estat espanyol que un polític és jutjat per aquest motiu".

Els 15.000 díptics que els populars van repartir pels barris de Llefià, Sant Roc i La Salut de Badalona el 24 d'abril de 2010 - any anterior a les eleccions municipals - contenien fotografies de gitanos romanesos acompanyats de lemes com 'inseguretat', 'delinqüència' i 'vandalisme', i la imatge d'una pintada amb el missatge 'no volem romanesos'.

En les setmanes posteriors al repartiment dels fullets, Albiol va continuar promocionant el mateix discurs en diferents mitjans de comunicació i actes, com per exemple en una botifarrada popular a la plaça de Trafalgar el 19 de setembre.

En aquest acte al qual van assistir més de 800 persones, la majoria d'avançada edat, Albiol va dir: "Aquí no tenim campaments de gitanos com a França, aquí la situació és encara pitjor, estan repartits pels barris de la ciutat fent la vida impossible als veïns i, a sobre, quan ens queixem ens ataquen i ens titllen de racistes", recull l'escrit de SOS Racisme remès al jutge.

L'Audiència de Barcelona havia obligat al mes de setembre al Jutjat d'Instrucció número 2 de Badalona a reobrir l'acusa en concloure que aquestes expressions representen objectivament un atac a la dignitat personal i l'honor de tots els membres del col·lectiu de gitanos romanesos i poden contenir un "missatge clarament incitador a la discriminació i l'odi".

Aquesta decisió judicial anul·la la del jutjat d'instrucció que havia arxivat la denúncia en considerar únicament com excessos verbals algunes de les declaracions de l'alcalde, apel·lant a la llibertat i el dret del polític de "expressar polítiques d'immigració alternatives a la vigent"