Televisió pública
TV3 desmantella quatre delegacions territorials

Centenars de treballadors es concentren davant la direcció d'informatius de la cadena amb fotos dels acomiadats

01/03/2013 Comunicació

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) tancarà les delegacions territorials del Pirineu central (deixant sense cobertura Andorra, l'Alt Urgell i la Cerdanya), de la Catalunya Nord, de les Terres de l'Ebre i del Pallars.

Quatre delegacions històriques que quedaran desmantellades amb la intenció de la CCMA de rescindir els contractes que tenia amb productores i col·laboradors de les delegacions, debilitant així la informació territorial de la principal televisió del país.

Ho fa només un mes i escaig després d'al·legar que no es podia prescindir d'aquestes productores perquè pel seu arrelament i coneixement dels territoris respectius no eren substituïbles. 

Concentració a Sant Joan Despí

Per denunciar la mesura, aquest divendres centenars de treballadors de TVC s’han concentrat a les 12 del migdia davant de la direcció d’informatius de la cadena i han pujat en grup al despatx de la direcció. Els concentrats s’han fotografiat amb imatges d’alguns dels acomiadats i han reclamat la dimissió d’Eugeni Sallent, director de TVC, i de Brauli Duart, president del Consell de Govern de la CCMA.

Una de les afectades per la mesura, la periodista Eva Clausó, que cobreix l'Alt Urgell, la Cerdanya i Andorra i que serà acomiadada el 31 de març, ha escrit una carta de protesta on denuncia que ha estat "una víctima més de les retallades, com ja han patit altres companys meus d'altres productores. Un número pels gestors".

"Atac frontal" a la informació de proximitat

El comitè d'empresa ha parlat directament de "brutalitat laboral" i ha denunciat que la decisió s'ha pres al marge de la representació dels treballadors. Pels representants dels treballadors, la decisió representa un "atac frontal als principis constitutius de la Corporació, que contempla la cobertura territorial i la informació de proximitat com a bàsica per a una programació per a tota la població".

El comitè d’empresa creu que aquesta mesura és una nova amputació afegida al tancament de les corresponsalies de Rabat i Llatinoamerica, a l’acomiadament de gairebé 400 treballadors temporals i a la retallada del pressupost en més de 100 milions d’euros en els dos últims anys. Segons afirma, aquest debilitament "forma part d’un pla, fruit de l’acord CIU-PP, que atempta contra els llocs de treball i el model de televisió pública".

Per això, el comitè d’empresa ha anunciat que durà a terme "una mobilització sostinguda" en contra de l’amenaça que s’està executant contra el model de TVC. Segons el comitè, el tancament d'aquestes delegacions tindrà un cost professiona, i repercutirà en la qualitat i l’oferta dels Serveis Informatius.

546.000 euros d'estalvi

La CCMA ha emès un comunicat aquest divendres on ha explicat que el tancament de les quatre delegacions "s’emmarca en les polítiques de contenció de la despesa de la Corporació" i suposarà "un estalvi addicional de 546.000 euros anuals". 

Al gener la Corporació ja va començar la reorganització de les delegacions i els equips de treball d’informatius i d’esports de Televisió de Catalunya, un procés que ha comportat un estalvi de gairebé 1,1 milions d’euros anuals.