Diàspora i cultura
L’IPECC convoca la 25ena edició dels premis Josep Maria Batista i Roca – Memorial E. Garriga Trullols
13/02/2013 Cultura

L’Institut de Projecció Exterior de la Cultural Catalana (IPECC) ha convocat la 25ena edició dels premis “Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols”.

Des de fa vint-i-cinc anys, l’'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), premia cada any a deu catalans o catalanòfils residents a fora dels Països Catalans, per a reconèixer la labor que duen a terme en el manteniment de la presència catalana en el món i la difusió i promoció de la cultura catalana i el fet nacional català a l’exterior.

El premi pren en part el nom de l'historiador, etnòleg i independentista català Josep Maria Batista i Roca, que fins la seva mort va participar en l'impuls d'organitzacions de resistència per l'alliberament nacional des dels anys vint fins la seva mort. Concretament, un conegut procés judicial contra independentistes catalans, l'anomenat "Cas Batista i Roca" contra militants d'EPOCA, va prendre el seu nom. El nom d'Enric Garriga Trullols, que també acompanya el Premi, és el d'un enginyer químic a l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial i que formava part del Departament d'Indústria de la Generalitat de Catalunya, i que va morir el 2011; fou un reconegut difusor de l'occitanimse i també va formar part de l'Àmbit de Projecció Exterior del Congrés de Cultura Catalana. El 1978 fou un dels fundadors de l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana,

Aquest guardó d’atorgament anual es va crear l’any 1988 a iniciativa d’Enric Garriga Trullols i Xavier Tudela, amb el nom inicial de “Premi Josep Maria Batista i Roca”. Quan el 17 de novembre de 2011 Enric Garriga Trullols va morir, l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana va decidir d’anomenar el premi com a “Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garrga Trullols” en homenatge a dos patriotes que tant van fer en vida per a la promoció internacional de la cultura i el fet nacional català.

Els guardonats amb aquest premi el 2012 van ser els següents: Elvira Ballesta (resident a Brussel.les, Bèlgica), Glaudi Barsotti (Occitània, Estat francès), Carlos Rubén Capdevila (La Plata, Argentina), Josep Ligorred (Mérida, Mèxic), Imma Martí (Bochum, Alemanya), Alberto José Miyara (Rosario, Argentina), Károly Morvay (Budapest, Hongria), Claudi Dieter Push (Friburg, Alemanya), Montserrat Ranera (Caracas, Veneçuela).

Persones o entitats poden presentar candidatures per a optar a ser distingides amb el Premi. (Per a fer-ho cal adreçar la proposta a l’IPECC (ipecc@ipecc.cat) indicant el nom de la persona proposada i els mèrits pels quals es considera que és mereixedora del premi. La data límit per a presentar candidatures és el dia 15 de maig de 2013, i no s’admeten les autocandidatures).