14-N
Interior es qüestiona l'ús de les pilotes de goma

S'ho planteja el dia que les investigacions judicials del cas Ester Quintana tanquen el cercle a l'entorn dels antiavalots de la unitat E-40

12/02/2013 Drets i Llibertats
L'arma que els Mossos van fer servir el 14-N L'arma que els Mossos van fer servir el 14-N | Autor: Fotomovimiento

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va anunciar ahir que el seu departament no esperarà la sentència pel cas Ester Quintana per plantejar-se si treu de circulació les bales de goma. Espadaler assegura, de fet, que s'ha iniciat "un procés intern de revisió de mètodes" que podria culminar amb la retirada de les polèmiques armes.

Citacions

Ho va dir el dia en què diversos testimonis van declarar en favor de Quintana. Entre ells la periodista Silvia Balcells  de Graciamon.tv, que va ratificar que va ser l'autora d'un vídeo enregistrat al lloc i l'hora on Ester Quintana va resultar greument ferida a l'ull durant la vaga general del passat 14 de novembre.

La periodista va lliurar al jutge els originals de l'enregistrament realitzat poc després de les 21h d'aquell dia entre el carrer de Casp i la Gran Via de les Corts Catalanes, i en què se senten dos trets amb dos sorolls ben diferenciats: el primer més sec i amortit, el segon més potent i ressonant. L'estudi de l'àudio d'aquest nou vídeo pot aclarir quin dels dos trets va ser el que incorporava la bala de goma.

L’altre testimoni va ser l’infermer de l’Hospital de Sant Pau que va atendre Quintana. Va dir al jutge que la ferida no tenia restes de vidre ni cap altre material clavat a l’ull, i que, en canvi, sí que podria tractar-se d’un impacte de goma.

Es tanca el cercle de les investigacions

Segons Laia Serra, advocada de Quintana, les paraules d'ambdós testimonis delimiten l'orígen de les lesions i descarten qualsevol de les hipòtesi alternatives esgrimides per Felip Puig o Manel Prat ara fa tres mesos. Un cop aclarida la causa –una bala de goma– ara les investigacions se centren a individualitzar l'autoria. És el furgó E-40 el que centra totes les mirades del jutjat i la fiscalia, ja que van ser els propis mossos d'esquadra els qui van reconèixer que des d'aquesta unitat es va efectuar la detonació de dues salves amb una escopeta de bales de goma.

Per la seva banda, el jutge ha demanat un informe pericial que podria donar pistes decisives sobre l’objecte que va impactar en l’ull de la dona. També ha demanat a la Divisió d’Assumptes Interns dels Mossos d’Esquadra un informe sobre el moviment de tres furgonetes entre les 20 i les 21h del 14-N, i que expliquin si és possible determinar on es trobaven exactament en el moment en què es van parar a la confluència de la Gran Via amb el passeig de Gràcia.