ANC, espavila't, pronuncia't
17/02/2013 Jordi Navarro
Jordi Navarro, geògraf i regidor a Girona per la CUP Jordi Navarro, geògraf i regidor a Girona per la CUP
El procés sobiranista engegat a Catalunya ha desconcertat a politòlegs i analistes d'aquí i d'allà. Els ritmes s'han accelerat i el que semblava que s'havia de gestar en dècades s'ha gestat en uns pocs anys. I en tot aquest procés hi ha hagut un agent que ha estat un potent catalitzador: l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Tanmateix, el vertader motor de mobilització ha estat la capacitat del poble d'autoorganitzar-se. Consultes, mobilitzacions, manifestacions, protestes, denúncies, actes, iniciatives originals....un poble en moviment que ha obligat a una classe política encotillada i encarcarada a bellugar-se. Però és innegable que l'ANC ha tingut un paper destacat en tot aquest procés.

Per això mateix em sorprenen dues coses. La primer d'elles és que l'excessiva delegació que l'ANC ha fet a les institucions catalanes i la segona el silenci inquietant envers els casos de corrupció protagonitzats per CIU, que tant de mal estan fent al procés.

En primer lloc crec que és una irresponsabilitat deixar el procés sobiranista en mans de polítics i d'institucions. Cal que l'ANC com a expressió orgànica de tot un moviment insurreccional com és l'independentista contuii apostant per la mobilització popular com a eina per a desvetllar consciències i avançar. Si permetem que aquest procés s'encalli en unes institucions segrestades per la legislació espanyola poca cosa avançarem. Hem de tenir clar que sols el poble qui salva el poble.

En segon lloc trobo inexplicable el silenci de l'ANC envers l'empastifament general que viu ara mateix Catalunya. No pot ser de cap de les maneres que aquest silenci continui. Les corrupteles de CIU ens estan fent molt de mal i per més teories conspiratives que invoquem el mal ja està fet. CIU està podrida i això pot allunyar molta gent del sobiranisme. L'operació messiànica engegada per Mas ha resultat un fracàs estrepitós i la corrupció generalitzada pot afectar de forma molt negativa un procés que va començar il·lusionant a milions de persones. CIU està embrutant el procés i davant d'això cal contundència i una autoritat moral que l'ANC podria encarnar, com a expressió viva que hauria de ser d'un poble en moviment.

El procés sobiranista engegat a Catalunya i al conjunt dels Països Catalans ens pot brindar l'oportunitat de començar de zero, d'engegar un nou projecte col·lectiu que aglutini voluntats i generi sinèrgies compartides amb horitzons il·lusionadors. Un procés constituent que acabi amb les desigualtats i els privilegis dels oligopolis, un projecte d'emancipació nacional i social.  Però la corrupció és un llast que ens pot bandejar el somni. Per tot això l'ANC ha d'estar a l'alçada, actuar amb maduresa i deixar les coses clares als corruptes. No volem corrupció ni espanyola ni catalana, hem de fer net i començar per casa.