Operació Garzón
Les detencions i tortures de 1992 al Telenotícies comarques de Tarragona

"Telenotícies comarques" entrevista un dels detinguts a Tarragona el 1992 i tracta el documental "Operació Garzón contra l'independentisme català"

26/12/2012 Diari de treball

El passat dimecres 19 de desembre es va emetre una notícia al "Telenotícies comarques" de la demarcació de Tarragona sobre les detencions del 1992 i el documental "Operació Garzón" impulsat per LLibertat.cat

A la notícia del "Comarques" s'entrevista Francesc Xavier Tolosana, detingut a Tarragona durant la ràtzia olímpica, acusat de formar part de Terra Lliure. Es tracta del primer cop que en aquest noticiari s'entrevista un dels detinguts que relaten l'operació i les tortures sofertes. També és el primer cop que TV3 cobreix una notícia sobre el documental després de la presentació a Olot el passat mes de juny.

En el marc de l'operació contra Terra Lliure un grup d'agents de la Guàrdia Civil van detenir el 3 de juliol del 1992 Francesc X. Tolosana, a Tarragona, on residia, acusat de formar part d'aquesta organització armada.

A l'entrevista Tolosana denuncia la violència de la detenció i el fet que va ser conduït a l'antiga caserna de Tarragona, avui desapareguda, en un primer moment, i posteriorment a la caserna central d'aquest cos armat a Madrid, on va romandre cinc dies incomunicat sota la legislació "antiterrorista." Explica com va ser torturat, amb mètodes com l'asfíxia amb una bossa de plàstic, i reflexiona sobre el fet que havent patit tortures creu que les víctimes "encara que siguin molt fortes, no ho acaben de superar mai."

La notícia del "Telenotícies comarques" de Tarragona reprodueix fragments del documental impulsat per Lllibertat.cat per denunciar les detencions del 1992. La possibilitat que la televisió pública catalana emiti aquest documental resta, però, a l'espera, malgrat la gran demanda a les xarxes socials i per part de periodistes perquè el documental de denúncia i de memòria històrica s'emiti a TV3.