Operació Garzón, 20 anys
La Terra Alta fa memòria de la ràtzia del 92

Pep Musté, Ramon Piqué, Xavier Tolosana i Martí Majoral participen a la projecció del documental de l'Operació Garzón

01/11/2012 Diari de treball
Arran Terra Alta va organitzar dissabte passat un acte per donar a conèixer i fer memòria de la repressió viscuda per l'independentisme català durant els “Jocs de la vergonya” del 1992 a Barcelona.

Mig centenar de persones van assistir a la projecció del documental Operació Garzón contra l'independentisme català, i l’assemblea d’Arran va aprofitar per presentar l’organització al poble de Vilalba.

L'acte va comptar amb la presència de tres dels encausats: Ramon Piqué, Xavier Tolosana i Pep Musté; i també amb el portaveu d’Alerta Solidària, Marí Majoral.

Majoral va recordar que “tot i que aquella escalada repressiva queda lluny en el temps, hi han senyals preocupants –sobretot en la darrera vaga general- que indiquen clarament l’augment d’una escalada repressiva sense precedents cap als moviments socials i d’esquerres del nostre país”. “No oblidem que en la darrera vaga general van haver-hi 140 detinguts, dels quals 40 eren militants de l’Esquerra Independentista”, va evidenciar.

De la seva banda, Ramon Piqué, antic membre dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catals (CSPC) i actual membre de l’Associació de Memòria Contra la Tortura, va destacar que la repressió contra el moviment ha existit des de sempre, posant com a exemple les detencions per portar una pancarta amb el lema “Independència” a la manifestació contra la LOAPA del 1982. “La repressió te com a objectiu doblegar les persones”, va sentenciar.

Pep Musté, fundador de l’MDT a Osona i del Casal Independentista de Vic i actual militant de la CUP, va recordar que a banda del seu patiment físic o psicològic que podia ser més o menys, les víctimes indirectes de tota l'operació van ser els familiars i amics més propers als encausats, que d’una manera indirecta també varen patir els fets.

Finalment, Xavier Tolosana, militant de la CUP a Tarragona i l’únic encausat de la demarcació de Tarragona -va ser processat i empresonat durant un any i mig a Guadalajara-, va coincidir amb Pep Musté en remarcar la gran solidaritat generada des de molts àmbits diferents.

“A Tarragona les mostres de solidaritat van ser molt importants. En tot moment va participar-hi molta gent provinents de sectors que anaven mes enllà de l’esquerra combativa”, va explicar. Per a ell, parlar parlar de l'experiència li resulta una teràpia: “Mai acabes de superar alguna cosa així, la sensació que algú pot fer-te tot el que ens van fer només aplicant la llei antiterrorista és molt dura”.

Majoral va afegir que tot i la repressió i les nombroses vicissituds que ha patit l’Esquerra Independentista, la majoria dels encausats del 1992 segueixen en peu de lluita, com exemplifiquen Pep Musté, Ramon Piqué i Xavier Tolosana.

"A ells els devem que la lluita continuï més viva que mai a través d'un projecte sòlid"

Arran Terra Alta ha destacat que a "aquells independentistes els devem que ara, 20 anys després, la lluita per la qual van ser detinguts, torturats i empresonats continuï més viva que mai a través d'un projecte sòlid, modern i majoritari entre amplis sectors del país i amb una expansió notable, també, de les seves propostes polítiques, com és la construcció de la unitat popular i la lluita per la independència i el socialisme".

"Sense ells, les noves generacions de militància independentista estarien orfes de referents i aquest país no hagués fet els passos que està fent per assolir la seva plena llibertat", afegeix.