Independentisme
Commemoració del Darrer Diumenge d'Octubre

Enguany es retrà homenatge a Fuster i el seu pensament polític, a Josep Lluís Alonsoi l'advocat i polític, Francesc Candela i al grup Al Tall

28/10/2012 Política
Els fusterians presentant l'Aplec del Puig Els fusterians presentant l'Aplec del Puig
Cartell de l'Aplec del Puig 2012 Cartell de l'Aplec del Puig 2012

Aquest diumenge, es commemora a la muntanyeta de “la patà" en el terme municipal Santa Maria d'El Puig (Horta Nord), el Darrer Diumenge d'Octubre. Una jornada reivindicativa que es remunta als anys seixanta del segle passat, en què durant cinc anys es van organitzar unes marxes a peu des de València fins la població del Puig, les quals acabaven en un aplec de caràcter reivindicatiu en aquesta darrera població.

Estroncades per la repressió franquista, tant la marxa com l'aplec van ser represes durant la transició transfranquista, però prompte van perdre la vitalitat inicial. Des dels anys vuitanta fins ara el PSAN, o alguna plataforma impulsada per aquest partit independentista, així com també l'Assemblea d’Unitat Popular (AUP) en el seu moment i altres sectors de l'Esquerra Independentista han mantingut ininterrompudament la convocatòria de l'Aplec del Puig. En els anys 80, s'havia anomenta Aplec del País Valencià.

Enguany, en la seva 53a edició, els actes començaran amb la marxa des de les Torres de Serrans de la ciutat de València, fins a Santa Maria d'El Puig, on a l'explanada del monestir es concentren els militants i simpatitzants de la Coalició Compromís per realitzar les seues activitats, mentre que els independentistes es concentren a la muntanyeta, on finalitza la marxa. Els actes començaran a les onze del matí, i està previst que finalitzen sobre les sis de la vesprada.

Junts per a la independència

Per a l'edició d'enguany s'ha triat el lema “Junts per la independència”, que ja es va utilitzar per les forces independentistes el passat Nou d'Octubre, Diada nacional del País Valencià. La presentació d'enguany correrà a càrrec de l'escriptora Núria Cadenes, mentre que els parlaments seran a càrrec dels representants de les quatre forces polítiques que formen “Nosaltres els Fusterians”: Toni Infante, per part del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), Agustí Cerdà, per Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Alfons López Tena per part de Solidaritat per la Independència (SI) i per tancar l'acte polític intervindrà Josep Guia, pel Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN).

"Nosaltres els fusterians" manifesten la voluntat de "continuar treballant per la construcció d'un referent polític unitari independentista al País Valencià, per la unitat dels Països Catalans i la independència, al servei de les classes populars", tal com reivindiquen al seu manifest.

El Darrer Diumenge d'Octubre com a Diada Nacional reivindicativa

Llibertat.cat va manifestar l'any 2007, que tenint en compte que el caràcter oficialista que ha adquirit la celebració del 9 d'octubre, que partits com el PSOE i el PP han volgut oposar sempre a la diada 25 d'abril, i sense abandonar la mobilització el mateix 9 d'octubre, fóra bo que el conjunt del moviment d'alliberament es plantegés la possibilitat de reforçar el Darrer Diumenge d'Octubre, una diada que ha tingut sempre caràcter reivindicatiu, inassimilable pels partits espanyols.