Corrupció
L'avançament electoral avorta la comissió d'investigació sobre la sanitat

El Parlament aprova les compareixences de responsables i alts càrrecs de l'àmbit sanitari el mateix dia que Mas anuncia la seva decisió d'avançar els comicis

26/09/2012 Drets i Llibertats

Les presses del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, a avançar les eleccions deixaran sense efecte totes les iniciatives legislatives que hi ha pendents al Parlament i es donaran per tancades totes les comissions legislatives i també les d'investigació.

D'aquesta manera, l'esperada comissió d'investigació de la sanitat catalana finalitzarà abans d'haver-se iniciat, com també passarà amb la comissió d'investigació del sector financer. Casualment, el Parlament de Catalunya va aprovar les compareixences de la comissió de sanitat dimarts, el mateix dia de l'anunci de l'avançament electoral.

Aquest dimarts, la comissió d'investigació sobre la gestió en l'àmbit sanitari i les relacions entre el sector públic sanitari i les empreses va aprovar per unanimitat un total de 30 compareixences. Entre elles estava prevista la compareixença de l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha tingut una trajectòria molt controvertida al capdavant del departament pels continus escàndols de corrupció i pel seu passat de gestor de la sanitat privada.

També hi havia previstes les explicacions dels exconsellers dels diversos governs i les d'alts i exalts càrrecs relacionats amb la gestió sanitària els darrers anys. Unes compareixences que amb l'avançament electoral han quedat avortades, i que en tot cas haurà de tornar a aprovar el Parlament que es constitueixi després dels comicis del 25 de novembre.

Boicot de CiU a la comissió

Cal destacar, però, que CiU es va abstenir en la votació que va decidir la creació de la comissió. La resta de grups hi va votar a favor, i el diputat no adscrit Joan Laporta hi va votar en contra.

A més, en la sessió d'aquest dimarts CiU i PSC van aconseguir tombar una setantena de peticions de compareixences més presentades per la resta de grups, i també van rebutjar que es demani la documentació, tal com sil·licitaven ICV-EUiA, el PP i C's.

D'aquesta manera, amb l'acord entre CiU i el PSC nombrosos empresaris i polítics dels dos partits implicats en diversos escàndols, no hauran de comparèixer. Els dos partits també van impedir que compareguessin treballadors, activistes i periodistes que han investigat aquests escàndols durant els últims anys.

La comissió va aprovar que les compareixences es produirien cada dilluns a partir de l'octubre. Les compareixences finalment aprovades van ser les següents:

- Josep Abelló Padró, expresident del Consorci de Salut i Social de Catalunya i exalcalde de Reus.

- Ramon Bagó Agulló, expresident del Consorci de Salut i Social de Catalunya i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i president del Grup Serhs.

- Xavier Crespo i Llobet, exalcalde de Lloret de Mar i exgestor de l'empresa pública Centres Mèdics Selva Maresme, SL.

- Marina Geli i Fàbrega, exconsellera de salut (2003-2010).

- Ricard Gutiérrez Martí, exdirectiu de la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

- Carles Manté i Fors, exdirectiu de la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, del Consorci de Salut i Social de Catalunya, de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i exdirector del Servei Català de la Salut (2004-2006).

- Josep Prat Domènech, exdirectiu del Consorci de Salut i Social de Catalunya, expresident de l'Institut Català de la Salut i exdirector general d'Innova.

- Boi Ruiz García, conseller de salut.

- Ramon Cunillera Grañó, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya i exdirectiu de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

- Lluís Miquel Pérez i Segura, exalcalde de Reus i expresident d'Innova.

- Jordi Varela Pedragosa, exdirector general de la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

- Núria Constants Macià, directora i gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i administradora única de Centres Mèdics Selva Maresme, SL.

- Jordi Colomer Mascaró, exdirector gerent de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

- Pere Vallribera i Rodríguez, exdirector general de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i administrador únic de Centres Mèdics Selva Maresme, SL.

- Jaume Amat i Reyero, síndic major de la Sindicatura de Comptes.

- Jorge Batesteza Penna, arquitecte de l'Hospital de Sant Joan de Reus.

- Josep Maria Sabaté i Guasch, exdirector del Servei Català de la Salut.

- Albert Fernández Terricabras, president del Consorci de la Salut i Social de Catalunya i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

- Robert Pujol i Ferrer, expresident del Consorci de Salut del Maresme i la Selva, i president de Centres Mèdics Selva Maresme SL i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

- Agustí Colom i Cabau, exsíndic de la Sindicatura de Comptes.

-Joan Colom Naval, exsíndic major de la Sindicatura de Comptes.

- Francesc José Maria Sánchez, exsecretari general del Consorci de Salut i Social de Catalunya i exsecretari general d'Innova.

- Jaume Raventós Monjo, exdirector general del Consorci de Salut i Social de Catalunya.

- Jordi Bachs i Ferrer, director gerent de la fundació privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

- Joaquim Esperalba Iglesias, exdirector gerent de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

- Manel Peiró Posadas, professor titular del departament de direcció de persones i organització d'ESADE.

- Joan B. Casas Onteniente, president de la Comissió Tècnica de la Central de Balanços.

- Joan Guanyabéns i Calvet, conseller delegat de l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut.

- Jaume Puig Junay, director del Centre d'Investigació en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra.

- Miquel Vilardell i Tarrés, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.