Operació Garzón
El documental "L'Operació Garzón" es projecta a la #FUPstc de Sant Cugat

L'acte va comptar amb la participació de l'escriptora Isabel-Clara Simó, Martí Majoral d'Alerta Solidària i tres dels detinguts durant la ràtzia de 1992

13/09/2012 Comunicació

Ahir dimecres es va realitzar a Sant Cugat del Vallès la projecció del documental "L'Operación Garzón contra l'independentisme català" en el marc de la 1a Festa per a la Unitat Popular realitzada en aquesta població del Vallès Occidental, organitzada per la CUP, la Guitza, Endavant-Osan i Arran  amb el lema "Si lluitem, el futur és nostre!".

L'acte es va realitzar al Teatre de La Unió i va comptar amb la participació de l'escriptora Isabel-Clara Simó, Martí Majoral d'Alerta Solidària i tres dels detinguts durant la ràtzia de 1992 contra independentistes catalans, els santcugatens Ramon Piqué i Eduard Pomar, i Joan Rocamora, que va parlar en nom de Llibertat.cat.

El representant d'Alerta Solidària va recordar la repressió que l'independentisme ha patit durant aquestes dècades, i va vincular aquesta lluita política amb les actuals mobilitzacions pels drets i llibertats. També va vincular aquests antecedents de la lluita independentista amb la repressió que actualment viu aquest moviment, concretament en el cas dels vaguistes detinguts, encausats i empresonats.

Ramon Piqué, com a encausat i membre de Memòria contra la tortura, va fer igualment un repàs sobre la repressió contra el moviment independentista, i va recordar  les detencions de la manifestació contra la LOAPA de 1982 i l'exclusió de l'amnistia del 1977 per als independentistes. També va explicar les diverses circumstàncies que van viure familiars i encausats arran de les detencions de l'Operació Garzón, com ara el paper d'encobridors de molts polítics parlamentaris, o el paper d'organitzacions com Amnistia Internacional.

El també santcugatenc Eduard Pomar va recordar el paper negligent de la classe política durant el 1992, concretament del qui aleshores era el president autonòmic, Jordi Pujol, que va defugir, segons Pomar, de la denúncia d'un fet tan greu com va ser la tortura de tantes persones durant l'estiu de 1992. Per una altra banda, va reconèixer que a nivell local va comptar amb molt suport un cop va ser alliberat.

En nom de Llibertat.cat i com a encausat va intervenir Joan Rocamora, que va explicar els motius pels quals el portal independentista es va decidir a tirar endavant aquest documental, coincidint amb el 20è aniversari de les detencions. Va recordar que aquesta denúncia en format audiovisual és també un exercici de memòria històrica que s'ha pogut portar a terme gràcies a 300 micromecenes que l'han fet possible, una tasca col·lectiva que està explicant al nostre país i fronteres enllà uns fets que van passar fa 20 anys i que havien aconseguit emmudir. També va destacar la tasca que Llibertat.cat realitza en la recuperació de la memòria independentista, uns precedents de lluita sense els quals la gran mobilització de l'11 de setembre no hagués estat possible.

En la seva intervenció, l'escriptora Isabel-Clara Simó també va recordar les dificultats de l'independentisme per obrir-se camí a causa de la repressió i de les limitacions político-jurídiques, i va recordar com la xiulada al rei de la inaguració de l'Estadi Lluís Companys el 1989 va esdevenir un toc l'alerta i un desencadenant de les detencions del 1992. També va realitzar un paral·lelisme entre la lluita per l'emancipació de la dona i l'independentisme, en què encoratjava a lluitar malgrat la marginació, el silenciament, la brutalitat i els límits legals en què, com en el cas de la gradual emancipació de la dona, el poble català també ha d'obrir-se camí.

Aquest dijous es tancarà la Festa per la Unitat Popular de Sant Cugat amb la xerrada "Apostem pel decreixement" a la Casa de Cultura.