Alliberament nacional
Arenys de Munt aprova una declaració que insta el Parlament a proclamar la independčncia

Es tracta d'un full de ruta que marca el camí a seguir per a assolir la independència

14/09/2012 Política
Josep Manel Ximenis, alcalde d'Arenys de Munt Josep Manel Ximenis, alcalde d'Arenys de Munt
El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom
L'Alcalde i els Regidors durant el ple L'Alcalde i els Regidors durant el ple
El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom
El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom
El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom
El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom
El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom El ple d'Arenys de Munt, ple de gom a gom

L'Ajuntament d'Arenys de Munt ha aprovat la "Declaració d'independència del Principat de Catalunya", un full de ruta institucional per assolir la independència abans de l'11 de setembre del 2014 i que s'ha presentat coincidint amb el tercer aniversari de la consulta independentista d'Arenys.

El ple municipal d'aquest dijous va aprovar amb els vots de la CUP, ERC i CiU una moció que insta el Parlament de Catalunya a assumir a tots els efectes la completa sobirania nacional del Principat i a iniciar el procés per declarar i constituir "l’estat català lliure i sobirà, democràtic i social".

El text a més declara Arenys de Munt "territori català lliure i sobirà", tal com ja van fer els municipis osonencs de Sant Pere de Torelló i Calldetenes el 3 de setembre passat.

La declaració demana als municipis que s'hagin declarat territori lliure que treballin "pel reconeixement de la voluntat del poble català d’esdevenir, per dret, un estat lliure i independent en igualtat de drets i obligacions que la resta d’estats independents del món, mentre el Parlament no hagi assumit la sobirania nacional".

El procés "serà llarg i complicat" i amb "impediments" de l'Estat

Segons l'Ajuntament d'Arenys de Munt, aquesta declaració representa "l’inici d’institucionalització del procés d’independència del Principat de Catalunya, així també l’inici de la internacionalització d’aquest procés".

El consistori diu als ciutadans que malgrat que el procés "serà llarg i complicat" han de fer costat als ajuntaments "en aquest camí que ara comença" i donar suport a la declaració d'independència "davant dels possibles i previsibles obstacles i impediments que pugui provocar l’estat espanyol".

L'Ajuntament d'Arenys de Munt demanarà a tots els municipis que valorin aprovar la Declaració d'Independència "per poder-nos organitzar i fer aquest camí conjuntament".

Punts de la declaració 

1. Declarar Arenys de Munt territori català lliure i sobirà.

2. Declarar al veïns d'Arenys de Munt moralment lliures de lleialtat a la corona borbònica i als seus símbols.

3. Instar al Parlament de Catalunya a declarar que el Principat ha de ser per dret estat lliure i independent.

4. Instar al Parlament a assumir conjuntament amb els ajuntaments la completa sobirania nacional del Principat, valorant la via del referèndum, i a iniciar el procés per declarar i constituir l’estat català abans de l'11 de setembre del 2014.

5. Instar a constituir immediatament un govern d’unitat nacional, de transició a la independència, que prepari totes les estructures institucionals necessàries de l’estat català.

6. Instar que aquest govern d'unitat nacional estigui integrat per les forces polítiques parlamentàries o extraparlamentàries que estiguin disposades a obrir el procés d'independència.

7. Que aquest govern d’unitat nacional creï una hisenda pròpia que destini els recursos dels catalans a la reversió de les retallades, a polítiques socials avançades i a la creaciío d'un banc nacional, entre altres.

8. Instar que aquest govern d’unitat nacional acordi les mesures que cregui convenients per ordenar la transició fins a la constitució formal de l’estat català (eliminació dels reglaments contra el català o de la festivitat del 12 d'octubre).

9. Crear l’Assemblea de Càrrecs Electes dels Països Catalans per a estendre i difondre aquesta Declaració a la resta de comunitats integrants de la Nació Catalana a fi de preservar-ne la seva unitat i identitat com a poble.

10. Instar les institucions internacionals a l'inici de converses amb una representació dels municipis declarats lliures.

11. Demanar l’empara al Govern, al Parlament, així com a les institucions internacionals, davant dels possibles i previsibles obstacles i impediments que pugui provocar l’estat espanyol.

12. Apel·lar a l’esperit cívic de tot Europa, inclòs l’estat espanyol, per tal que s’imposi una resolució democràtica dels conflictes i s’avanci en els ideals de la pau, el treball i la llibertat, l’amistat i la germanor entre els pobles del món.

Consulta la moció íntegra.