Festa Major
La CUP s'afegeix a la petició de responsabilitats polítiques sobre l'actuació policial a Reus

Fa uns dies ho va fer el jovent de l'Esquerra Independentista i ara s'ha afegit la CUP que contesta així a unes declaracions de l'acalde de la població sobre els fets del passat 28 de juny.

04/07/2012 Drets i Llibertats

El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Reus David Vidal considera que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra haurien d’obrir una investigació a través de les imatges registrades “no per a identificar a les manifestants que ja van ser identificades in situ, sinó per a exigir responsabilitats als coordinadors del dispositiu de seguretat i a la regidora Alicia Alegret com a principal responsable”.

Per a Dadid Vidal, “si l’alcalde no és capaç de gestionar la protesta ciutadana i de diferents entitats de la ciutat, com serà capaç de resoldre la difícil situació de crisi en la que ens trobem immersos?”. Vidal afegeix que “l’alcalde intenta desacreditar-nos fent-se la víctima, quan van ser determinats agents policials qui van provocar tots els aldarulls”.

D’aquesta manera tant contundent ha volgut respondre la formació independentista a les declaracions realitzades,  en roda de premsa, per l’alcalde de la ciutat. La CUP considera que rere d’aquestes declaracions hi ha l’intent per part del govern de desacreditar la tasca que aquesta formació està realitzant al Consistori, i especialment, sobre INNOVA. Segons Vidal, “la ciutadania no és tonta i veu de mitja hora lluny aquesta maniobra” i afegeix que “gran part de la plaça va xiular a les autoritats perquè ja n’està farta de pagar els plats trencats de la mala gestió que s’ha fet a l’Ajuntament i a INNOVA”. “No érem els quatre anti-sistema com els hi agrada dir a ells”, afegeix.

Segons Vidal, la protesta ciutadana i de diferents entitats s’ha d’interpretar com una mostra de malestar, i enlloc d’això, “l’alcalde no sols no entén res de la protesta, sinó que vol sortir per la tangent tot intentant criminalitzar a la CUP”. En aquest sentit, Vidal es pregunta si els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra –tant els de gala, com els d’uniforme ordinari, com els de paisà- tenien ordres de provocar aldarulls, ja que “en tot moment l’actitud de la ciutadania va ser exemplar i va ser un cop les autoritats eren dins del Consistori que diferents agents van propiciar agressions a les persones que es manifestaven per generar aldarulls”.

Vidal considera que les imatges que es poden veure a internet són més que clares. “El senyor alcalde s’inventa que va rebre l’impacte d’un objecte, un agent va utilitzar una espasa per agredir al públic, diferents agents van actuar violentament i van agredir a diferents persones, un altre agent va amenaçar verbalment a un pare amb una criatura, persones del seguici van ser agredides, xiquets i xiquetes petites a braços dels seus pares van ser colpejades...” el que porta Vidal a considerar com a “escàndol” el succeït aquell dia.

Protesta contra les retallades i els "abusius sous dels polítics"

Durant els actes previs de Sant Pere, el passat 28 de juny, a la plaça Mercadal hi havia convocada una concentració en rebuig a les polítiques restrictives als drets socials, laborals i nacionals aplicades pels governs estatal, comunitaris i municipal, així com per mostrar el rebuig popular pels afers dels salaris desmesurats de la classe política reusenca o la gestió d’INNOVA.

Mentre es duia a terme aquesta protesta pacífica, consistent en una xiulada popular, al pas de les autoritats locals, un grup d’agents de la Guàrdia Urbana van voler silenciar-la a base d’empentes i cops a la gent que es trobava a la plaça gaudint de la festa major, fins al punt que persones del seguici festiu va haver de ser ateses pels serveis mèdics per les contusions rebudes. En aquest enfrontament també s’hi han afegit posteriorment agents dels Mossos d’Esquadra i policies de paisà.

El jovent de l'Esquerra Independentista rebutja "l'abús policial"

A l'endemà, el jovent de l'Esquerra Independentista de Reus ve fer públic un comunicat per a manifestar el seu rebuig a "l’abús policial que es va viure ahir la plaça Mercadal on es duia a terme una protesta pacífica contra les retallades. També denuncien el joves la "forta onada repressiva que patim els integrants dels moviments socials i/o polítics de la nostra ciutat" i demanen responsabilitats polítiques a la regidora de Seguretat de l’Ajuntament de Reus, la senyora Alícia Alegret, exigint-li la dimissió.

En la nota de premsa, acusen com a responsables directes dels incidents a les forces policials de la ciutat per haver "desvirtuar la Festa Major i d’agredir el públic assistent a la plaça Mercadal" i se solidaritzen amb les víctimes, especialment amb les persones del seguici festiu que han hagut d’anar a urgències.